OLEJEK RÓŻANY

OLEJEK RÓŻANY –  DOSKONAŁY I NIEZASTĄPIONY SKŁADNIK KOSMETYKÓW

 

Produkcja olejku różanego na świecie ma wielowiekowa historię. Uprawia się dwa podstawowe gatunki róż, których płatki stanowią surowiec do jego produkcji.  Rosa damascena, inaczej nazywana różą z Damaszku, występująca głównie w Bułgarii i na Bliskim Wschodzie i Rosa centifolia, potocznie zwana różą stulistną, wyhodowana w XVI wieku we Francji, popularna również w Maroku i Egipcie.
Bułgarska firma Alteya Organics posiada ekologiczne plantacje róży damasceńskiej i właśnie z niej produkowany jest najbardziej poszukiwany na świecie olejek różany. Jest on jednym z najcenniejszych olejków eterycznych ze względu na wyjątkowy skład chemiczny i bogaty bukiet aromatu. Od ponad 300 lat olejek różany - czasami nazywany "rose otto" - jest destylowany w okolicy miasta Kazanłyk w Bułgarii. Wyjątkowe warunki mikroklimatyczne, jakie tam panują sprawiają, że olejek pozyskiwany z rosnących tam róż jest najlepszym olejkiem na świecie. Jego właściwości chemiczne są ściśle powiązane z geograficznymi cechami regionu i odróżniają go od olejku produkowanego w innych częściach świata. Ze słynnej Doliny Róż, pochodzi niemal połowa światowej produkcji olejku. Od września 2014 roku bułgarski olejek różany jest regionalnym produktem, chronionym prawem unijnym.
Proces wytwarzania olejku składa się z trzech etapów: zbieranie kwiatów, destylacja i oddzielanie olejku od wody. Róże są kwiatami wyjątkowymi, ponieważ olejek eteryczny znajduje się nie w płatkach, ale na ich powierzchni. Zbyt długie wystawienie kwiatów na działanie słońca powoduje wysychanie płatków i utratę olejku. Dlatego ręczne zbieranie świeżo rozwiniętych, pojedynczych kwiatów codziennie rozpoczyna się przed wschodem słońca. Zbiór odbywa się na przełomie maja i czerwca i trwa od 20 do 30 dni. Natychmiast po zebraniu róż następuje destylacja. Olej różany jest ekstrahowany w procesie destylacji parowej, w przeciwieństwie do niektórych olejów, które są ekstrahowane w procesie tłoczenia na zimno. Najpierw kwiaty róży umieszczane są w destylatorach tradycyjnie wykonanych z miedzi. Następnie są delikatnie uderzane strumieniem pary pod niskim ciśnieniem. Para ta uwalnia olejki eteryczne z płatków do powietrza. W końcowym etapie procesu destylacji para skrapla się przez chłodzenie miedzianych cewek. Po destylacji następuje proces oddzielania, woda i olej oddzielają się naturalnie ze względu na różnicę gęstości.
Potrzeba ponad 10 000 kwiatów róży, aby uzyskać zaledwie 5 ml czystego, wysokiej jakości olejku różanego. Ten proces złożony z trzech etapów jest główną przyczyną tego, dlaczego olejek różany jest jednym z najdroższych olejków eterycznych: trzeba dużo czasu, wysiłku i poświęcenia, aby wyprodukować organiczny olejek eteryczny.

  Organiczny olejek z róży damasceńskiej

Olejek różany ma wiele zalet i jest szeroko stosowany w pielęgnacji skóry i aromaterapii.
  • Pozytywnie wpływa na naczynia włosowate, normalizując koloryt cery i znacznie poprawiając jej wygląd.
  • Jest bogaty w złożoną gamę minerałów i witamin, które odmładzają, ujędrniają skórę oraz pomagają w walce z wolnymi rodnikami i widocznymi oznakami starzenia.
  • Olejek różany jest niezwykle silnym środkiem bakteriobójczym i może skutecznie neutralizować bakterie wywołujące trądzik, również różowaty.
  • Może być pomocny w leczeniu ran i zapobiec rozprzestrzenianiu się infekcji.
  • Po jego zastosowaniu skóra staje się bardziej przepuszczalna i dzięki temu wchłania więcej składników odżywczych.
  • Olejek  różany pomaga także zwalczać pewne dolegliwości psychiczne. Udowodniono naukowo, że może pomóc w leczeniu zarówno depresji, jak i ogólnych zaburzeń lękowych.W tym celu jest stosowany sam lub w połączeniu z lawendą, która wykazuje silne właściwości uspakajające.
  • Olejek różany, od czasów starożytnych, uznawany jest też jako silny afrodyzjak.
  • W wielu przypadkach olejek różany jest składnikiem mieszanek olejów. Chociaż ma wiele zalet, które pozwalają mu funkcjonować samodzielnie, działa równie dobrze w połączeniu z innymi olejkami eterycznymi, takimi jak ylang-ylang, drzewo sandałowe lub olej jaśminowy.

 

O jakości bułgarskiego olejku różanego świadczy fakt, że jego największymi importerami są Francja, USA, Japonia, Irlandia i Wielka Brytania. Z olejku produkowanego przez firmę Alteya Organics korzystają takie giganty kosmetyczne jak Chanel, Dior, Hermes, Jean Patou, Lalique.

Ponieważ oryginalny olejek różany jest bardzo drogi często bywa fałszowany lub mieszany z tańszymi olejkami. Dlatego zawsze należy sprawdzić gdzie i przez kogo został wyprodukowany i czy posiada certyfikat.

Olejek różany dzięki wszechstronnemu zastosowaniu jest jednym z najbardziej popularnych i niezastąpionych  olejków eterycznych.
 

Olejek różany tutaj.

 

Źródło:

http://alteyaorganics.com/essential-facts-about-the-rose-oil/

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl