Przepisy na peelingi cukrowe DIY - domowe SPA
Przepisy na peelingi cukrowe DIY

Peelingi cukrowe to doskonały sposób na złuszczanie martwych komórek, a także odmłodzenie skóry.

Dlaczego peeling z cukrem?

Cukier jest naturalnym źródłem kwasu glikolowego, który stymuluje produkcję nowych komórek skóry i rozkłada białko utrzymujące martwe komórki na skórze. Efektem jest promienna, gładka skóra. Peelingów cukrowych można używać zarówno do ciała, jak i do twarzy.

Wskazane jest wykonanie testu na małym obszarze skóry. Należy odczekać 24 godziny na reakcję, przed nałożeniem na większą powierzchnię ciała lub twarzy.

Jeśli masz bardzo wrażliwą skórę, zamiast cukru możesz użyć rozdrobnionych płatków owsianych, które delikatnie złuszczają martwy naskórek.

Peeling solny jest świetny, ale może być zbyt ostry dla wrażliwej skóry. Lepiej używać soli w peelingach do stóp. Pamiętaj, żeby nigdy nie używać solnego peelingu na podrażnioną skórę, zadrapania lub rany.

Domowe peelingi cukrowe są bardzo opłacalne, łatwe do wykonania i świetnie nadają się na prezent.

Jak zrobić domowe peelingi cukrowe?

Podstawowe składniki, których będziesz potrzebowała, to organiczny nierafinowany olej kokosowy, olej z pestek winogron lub olej  z konopi i oczywiście cukier. Możesz zastąpić olej z pestek winogron lub olej z konopi olejem nośnikowym, takim jak olej migdałowy lub olej słonecznikowy. Pamiętaj, że każdy olej ma inny zapach i konsystencję.

Jeśli użyjesz oliwy z oliwek peeling będzie tłusty. Najlepiej wybrać oleje o lekkiej konsystencji, takie  jak olej z konopi lub olej z pestek winogron. Oleje te łatwo wchłaniają się w skórę, pozostawiając ją dobrze nawilżoną, ale nie tłustą.

Wybierz certyfikowane organiczne oleje nośnikowe, które nie mają pozostałości pestycydów.

Przepisy na peelingi  cukrowe DIY

1. Aby uzyskać piaszczystą konsystencję peelingu cukrowego, użyj ¾ szklanki oleju i 1 + ½ szklanki cukru.

2. Dodanie suszonych ziół, kwiatów, glinek, nasion i owoców do peelingu podnosi jego jakość.

3. Stosowanie owoców w peelingach cukrowych pomaga pozbyć się martwego naskórka i wzbogaca je o naturalne witaminy.

4. Zastąpienie świeżych owoców olejkami eterycznymi przedłuża trwałość peelingu.

5. Użyj brązowego cukru do ciemnych peelingów, np. czekoladowego, a jasnego cukru do peelingów takich jak, nagietkowy lub grejpfrutowy.

6. W zależności od używanego oleju bazowego może być konieczne nieznaczne dostosowanie stosunku cukru do oleju.

7. Przechowuj peelingi cukrowe w szczelnym słoiku, bez dostępu wilgoci.

8. Jeśli użyjesz świeżych soków owocowych, świeżych ziół, wody lub aloesu (wszelkiego rodzaju płyny), peelingu nie będzie można długo przechowywać. Najwyżej kilka dni lub tydzień i najlepiej trzymać go w lodówce.

9. Olejki eteryczne dodawaj w małych ilościach i pamiętaj, że niektóre z nich są fotouczulające. Jeśli po zastosowaniu peelingu, będziesz przebywała na słońcu, unikaj olejków pozyskiwanych z cytrusów, w szczególności z bergamotki. Fotouczulające mogą być też olejki: cedrowy, waniliowy, sandałowy.

Lawendowy peeling cukrowy

Lawenda jest dobrze znana, jako środek uspokajający, odprężający i relaksujący.

Ma również właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwdepresyjne, antyseptyczne i przeciwbakteryjne.

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki

  • ½ szklanki nierafinowanego oleju kokosowego
  • ¼ szklanki organicznego oleju z pestek winogron
  • 1 + ½ szklanki rafinowanego cukru
  • 1 łyżka suchych kwiatów lawendy
  • Opcjonalnie, kilka kropli olejku lawendowego

Instrukcja

  1. Ubijaj mikserem olej kokosowy przez minutę lub dwie, aż będzie kremowy. Musi być w postaci stałej, aby dał się ubić. Jeśli się roztopi (zwykle około 25°C), włóż do lodówki na 1 godzinę.
  2. Dodaj olej i kontynuuj ubijanie.
  3. Dodaj cukier, suszone kwiaty lawendy i dobrze wymieszaj.
  4. Na koniec dodaj olejek eteryczny.
  5. Przełóż do słoików.
  6. Można go przechowywać kilka miesięcy, jeśli nie będzie miał kontaktu z wodą.
  7. Zawsze używaj czystej łyżki do nabierania peelingu, aby go nie zanieczyścić.
  8. Stosuj go raz w tygodniu.
  9. Dobrze spłucz. Uważaj, aby się nie poślizgnąć, ponieważ olej może sprawić, że Twoja wanna będzie śliska.
  10. Do mycia wanny użyj gorącej wody i naturalnego środka czyszczącego.

Przepis na peeling cukrowy z zieloną herbatą

Oryginalna receptura zawiera mocną parzoną herbatę, ale nie dodaliśmy wody do tego peelingu, ponieważ to przyspieszyłby jego zepsucie. Zielona herbata jest bogata w polifenole, witaminy A, B, C i E i ma działanie przeciwstarzeniowe.

Czas przygotowania:10 minut

Składniki

Instrukcja

  1. Ubijaj mikserem olej kokosowy przez minutę lub dwie, aż będzie kremowy. Musi być w postaci stałej, aby można było go ubić. Jeśli się roztopi (zwykle około 25°C), włóż do lodówki na 1 godzinę.
  2. Dodaj olej i kontynuuj ubijanie.
  3. Dodaj cukier, zieloną herbatę i dobrze wymieszaj.
  4. Na koniec ewentualnie dodaj olejki eteryczne.
  5. Przełóż do słoików słoiki.
  6. Ponieważ nie ma w nim wody, można go przechowywać kilka miesięcy. Najlepiej włożyć go do lodówki, żeby cukier nie rozpuścił się pod wpływem olejów.
  7. Zawsze używaj czystej łyżki do nabierania peelingu, aby go nie zanieczyścić.
  8. Używaj go raz w tygodniu.
  9. Dobrze spłucz. Uważaj, aby się nie poślizgnąć, ponieważ olej może sprawić, że Twoja wanna będzie śliska.
  10. Do mycia wanny użyj gorącej wody i naturalnego środka czyszczącego.

Przepis na peeling cukrowy grejpfrutowy

Grejpfrut jest świetnym środkiem ściągającym i zwęża pory. Posiada również właściwości złuszczające, które doskonale sprawdzają się w przypadku cery tłustej lub trądzikowej. Jest również bogaty w przeciwutleniacze i witaminy.

Musisz go przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu kilku dni.

Czas przygotowania:10 minut

Składniki

  • ½ szklanki nierafinowanego oleju kokosowego
  • ¼ szklanki oleju z konopi
  • 1 + ½ szklanki rafinowanego cukru
  • 1 mały grejpfrut obrany i zmiksowany w blenderze
  • Opcjonalnie kilka kropli olejku grejpfrutowego

Instrukcja

  1. Ubijaj mikserem olej kokosowy przez minutę lub dwie, aż będzie kremowy. Musi być w postaci stałej, żeby można było go ubić. Jeśli się roztopi (zwykle około 25°C), włóż do lodówki na 1 godzinę.
  2. Dodaj olej i kontynuuj ubijanie.
  3. Dodaj cukier, grejpfruta i dobrze wymieszaj.
  4. Na koniec ewentualnie dodaj olejek eteryczny.
  5. Przełóż do słoików.
  6. Ten peeling można przechowywać kilka dni w lodówce.
  7. Zawsze używaj czystej łyżki do nabierania peelingu, aby go nie zanieczyścić.
  8. Dobrze spłucz. Uważaj, aby się nie poślizgnąć, ponieważ olej może sprawić, że Twoja wanna będzie śliska.
  9. Do mycia wanny użyj gorącej wody i naturalnego środka czyszczącego.

 Przepis na kokosowy peeling cukrowy z nagietkiem

Ten peeling jest bardzo prosty i łatwy do przygotowania. Suszone płatki nagietka nadają mu ładny pomarańczowy kolor i działają leczniczo na Twoją skórę.

Organiczny, tłoczony na zimno olej kokosowy zachowuje wszystkie bioaktywne składniki, które znajdują się w miąższu kokosa, przede wszystkim witaminy i przeciwutleniacze.

Czas przygotowania:10 minut

Składniki

  • ½ szklanki nierafinowanego oleju kokosowego
  • ¼ szklanki oleju szafranowego
  • 1 + ½ szklanki cukru rafinowanego
  • 1 łyżka rozdrobnionych, suszonych kwiatów nagietka

Instrukcja

  1. Ubijaj mikserem olej kokosowy przez minutę lub dwie, aż będzie kremowy. Musi być w postaci stałej, aby można było go ubić. Jeśli się roztopi (zwykle około 25°C), włóż do lodówki na 1 godzinę.
  2. Dodaj olej i kontynuuj ubijanie.
  3. Dodaj cukier, suszone kwiaty nagietka i dobrze wymieszaj.
  4. Przełóż do słoików.
  5. Ponieważ nie ma wody, można go używać przez kilka miesięcy. Najlepiej przechowywać w lodówce, aby cukier nie rozpuścił się z olejami.
  6. Zawsze używaj czystej łyżki do nabierania peelingu, aby go nie zanieczyścić.
  7. Stosuj go raz w tygodniu.
  8. Dobrze spłucz. Uważaj, aby się nie poślizgnąć, ponieważ olej może sprawić, że Twoja wanna będzie śliska.
  9. Do mycia wanny użyj gorącej wody i naturalnego środka czyszczącego.

 Przepis na czekoladowy peeling cukrowy

Kakao posiada właściwości tonizujące, przeciwutleniające oraz kojące. Pobudza metabolizm komórkowy i regenerację komórek. Zawarty w kakao tryptofan działa na skórę nawilżająco i dodaje blasku odwodnionej skórze.

Czas przygotowania:10 minut

Składniki

  • ½ szklanki nierafinowanego oleju kokosowego
  • ¼ szklanki oleju z konopi
  • 1 szklanka + ½ szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka surowego kakao w proszku
  • 1 łyżka miodu

Instrukcja

  1. Ubijaj mikserem olej kokosowy przez minutę lub dwie, aż będzie kremowy. Musi być w postaci stałej, aby można było go ubić. Jeśli się roztopi (zwykle około 25°C), włóż do lodówki na 1 godzinę.
  2. Dodaj olej i kontynuuj ubijanie.
  3. Dodaj cukier, kakao w proszku i dobrze wymieszaj.
  4. Przełóż do słoików.
  5. Ponieważ nie ma wody, można go używać przez kilka miesięcy. Najlepiej przechowywać w lodówce, aby cukier nie rozpuścił się z olejami.
  6. Zawsze używaj czystej łyżki do nabierania peelingu, aby go nie zanieczyścić.
  7. Używaj go raz w tygodniu.
  8. Dobrze spłucz. Uważaj, aby się nie poślizgnąć, ponieważ olej może sprawić, że Twoja wanna będzie śliska.
  9. Do mycia wanny użyj gorącej wody i naturalnego środka czyszczącego.

 

 




 

 

 

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl