
Zrobiona w domu pomadka to znakomity kosmetyk dla Twoich ust. Naturalne oleje i masła roślinne doskonale pielęgnują skórę. A zrobienie balsamu do ust jest łatwe i przyjemne. Wystarczą trzy składniki i masz pełną kontrolę nad tym, co będzie wchłaniała bardzo cienka i delikatna skóra ust.
Składniki
1 część wosku pszczelego. Wosk jest naturalną substancją okluzyjną, to znaczy, tworzącą na skórze powłokę, która zatrzymuje wilgoć. Dzięki temu skóra warg jest lepiej nawilżona i ożywiona naturalnymi składniki oleju i masła roślinnego, które głęboko wnikają w skórę. Najlepszy jest ekologiczny wosk pszczeli.
1 część masła kakaowego. Możesz również użyć masła shea lub masła mango.
2 części wysokiej jakości oleju. Możesz połączyć ze sobą kilka różnych olejów.
Opcjonalnie: olejki eteryczne
WSKAZÓWKA: Jeśli odmierzasz składniki wagowo, a nie objętościowo, zachowaj inną proporcję: 1 część wosku pszczelego, 1 część masła kakaowego i 4 części oleju (np. 10 gramów wosku pszczelego, 10 gramów masła kakaowego i 40 gramów oleju).
Objętościowo: 1:1:2
Wagowo: 1:1:4
Przygotuj wszystkie składniki
1. Odmierz lub odważ olej, wosk i masło kakaowe lub shea. Umieść składniki w słoiczku i wstaw do rondla z gorącą wodą (wystarczy, jeśli 1/3 wysokości słoiczka będzie zanurzona w wodzie).
2. Podgrzej wodę na małym ogniu, aż wszystkie składniki całkowicie się rozpuszczą i połączą. Mieszaj i nie przykrywaj garnka podczas podgrzewania. Wprowadzenie kondensacji wody może źle wpłynąć na balsam. Wosk pszczeli rozpuszcza się w temperaturze 65-70 stopni C.
3. Wyjmij słoiczek z kąpieli wodnej przed dodaniem olejków eterycznych. Olejki eteryczne są z natury bardzo lotne i szybko wyparowują pod wpływem wysokiej temperatury. Olejki dodawaj bardzo oszczędnie i pamiętaj, że niektóre z nich są fotouczulające i nie należy dodawać ich do kosmetyków, przeznaczonych do pielęgnacji twarzy. W pomadkach szczególnie należy unikać olejków pozyskiwanych z cytrusów, w szczególności z bergamotki. Fotouczulające mogą być też olejki: cedrowy, lawendowy, waniliowy, sandałowy.
4. Odstaw na kilka minut. Następnie, spieniaczem do mleka, zmiksuj całość do uzyskania kremowej konsystencji.
5. Poczekaj, aż balsam całkowicie przestygnie.
Jakiego rodzaju oleju użyć do zrobienia domowego balsamu do ust?
Możesz zrobić balsam do ust z dowolnym, najlepiej ekologicznym olejem, takim jak olej ze słodkich migdałów, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, olej z nasion konopi lub podobny. Oleje o wyraźnym, dominującym smaku, np. oliwa czy olej kokosowy wpłyną na końcowy aromat pomadki.
Jak zrobić domowy balsam do ust bez wosku pszczelego?
Wosk jest kluczowym składnikiem balsamu do ust. Wpływa na twardość balsamu i pomaga utrzymać go przez dłuższy czas na naszych ustach. Wosk pszczeli jest powszechnie stosowanym woskiem, używanym do produkcji naturalnych pomadek do ust. Jest nietoksyczny, łatwo dostępny, łatwy w użyciu i wyjątkowo dobrze nawilża i leczy spierzchnięte usta.
Jeśli, chcesz uniknąć używania pszczelego wosku, można go zastąpić woskiem roślinnym i przygotować w 100% wegański balsam do ust. Jest to również alternatywa dla osób uczulonych na produkty pszczele.
Istnieje wiele rodzajów wegańskich wosków roślinnych – palmowy, kokosowy, karnauba i inne. Jednak wosk sojowy lub wosk kandelila są zwykle zalecane, jako najlepsze zamienniki wosku pszczelego. Oferują podobną konsystencję i rezultaty. Jednak niektóre indywidualne eksperymenty i ulepszenia receptury mogą wymagać kilku prób, aby uzyskać idealną konsystencję balsamu.
Czy domowy balsam do ust wymaga konserwantów?
Do tego naturalnego balsamu nie trzeba dodawać konserwantów. Wosk pszczeli działa jak naturalny środek konserwujący, przedłużając okres trwałości oleju, masła i całego kosmetyku. Wosk pszczeli jest również przeciwgrzybiczy, przeciwbakteryjny i przeciwdrobnoustrojowy.
Jaki jest termin ważności domowego balsamu do ust?
Ogólna zasada jest taka, że jeśli balsam zachowuje swoją konsystencję i ładnie pachnie, to znaczy, że jest dobry – zazwyczaj kilka miesięcy lub nawet rok. Oznaką świadcząca o tym, że się zepsuł, może być nieprzyjemny zapach, smak lub widoczna pleśń.
Wiele czynników wpływa na trwałość balsamu do ust domowej roboty, w tym użyte składniki oraz sposób przechowywania lub stosowania. Na przykład niektóre oleje są bardziej podatne na zjełczenie niż inne, chociaż wosk pszczeli działa jak naturalny konserwant i pomaga przedłużyć ich okres trwałości. Użycie sztyftu, lub nabieranie balsamu umytymi wcześniej dłońmi, pomoże dłużej uchronić go od zepsucia.
Co zrobić, jeśli domowy balsam do ust jest zbyt twardy lub zbyt miękki?
Jeśli Twój balsam do ust jest zbyt miękki, najłatwiej jest go ponownie rozpuścić i dodać odrobinę więcej wosku. Z drugiej strony, jeśli balsam do ust jest za bardzo zbity, możesz go ponownie rozpuścić i dodać więcej oleju. Jednak, jeśli zastosujesz się do podanych powyżej proporcji, nie powinno być problemów.
Jak zapobiec pękaniu domowego balsamu do ust?
Istnieje kilka powodów, dla których domowej roboty balsam może pękać w pojemniku podczas wysychania. Mogą to być:
Składniki i proporcje
Zachowanie idealnej proporcji wosku pszczelego, oleju i masła (kakaowego, shea, mango) powinno zapobiec pękaniu balsamu. Ogólnie rzecz biorąc, zbyt dużo wosku pszczelego (lub za mało oleju) powoduje pękanie. Za duża ilość wosku sprawi również, że balsam będzie twardy. Różne woski i masła mają różne temperatury topnienia i mogą prowadzić do różnych rezultatów. Dlatego czasami metodą prób i błędów osiągniemy pożądany efekt.
Czas i temperatura
Innym powodem, dla którego balsam do ust domowej roboty może pękać, jest zbyt szybkie ochładzanie i krzepniecie. Trzeba mu pozwolić zastygnąć w temperaturze pokojowej i nie wkładać płynnego jeszcze balsamu do lodówki.
Dlaczego domowy balsam do ust jest ziarnisty?
Niektóre oleje i masła składają się z połączenia kilku kwasów tłuszczowych, z których każdy ma inną temperaturę topnienia. Masło shea, masło mango, masło kakaowe i olej kokosowy to najlepsze przykłady. Ponieważ kwasy tłuszczowe (tłuszcze nasycone) w tych masłach topią się i stygną, niektóre tłuszcze mogą krystalizować i powodować piaskową lub ziarnistą konsystencję. Może się to zdarzyć podczas robienia balsamu lub później podczas przechowywania (np. przez trzymanie go na słońcu). Zachodząca krystalizacja jest nieszkodliwa, ale naturalne jest, że wolimy mieć gładki, kremowy balsam do ust.
Może zainteresuje Cię także:
Suche, spierzchnięte, pękające usta - naturalna pielęgnacja
Ekologiczne masło shea 100 ml Alteya Organics Organiczny wosk pszczeli 60g Alteya Organics
Organiczne masło kakaowe 100 ml Alteya Organics Ekologiczny olej kokosowy 100 ml Alteya Organics