Jak przechowywać masło shea
Jak przechowywać masło shea?

Z reguły surowe masło shea psuje się po około 2 latach od wyprodukowania. Jednak rafinowane masło shea można przechowywać nawet ponad 3 lata. Niestety, brakuje mu wielu zalet surowego masła shea. Niewłaściwe przechowywanie może spowodować, że popsuje się w znacznie szybszym tempie.

Ekspozycja na światło słoneczne i wysokie temperatury to dwa główne czynniki, które decydują o trwałości masła shea i o tym, jak szybko się zepsuje. Dlatego najlepiej przechowywać je w ciemnym miejscu.

Jak każdy wysokiej jakości tłuszcz roślinny, nierafinowane i czyste masło shea można przechowywać w temperaturze pokojowej do 29° C. Nie ma potrzeby wkładania go do lodówki.

Jeśli masło shea jest wystawione na działanie ciepła i promieni słonecznych utlenia się. Jego zapach, jest wtedy zjełczały i takiego masła nie powinno się już używać. Dlatego nie zaleca się przechowywania produktów z masłem shea w pobliżu okien lub urządzeń grzewczych, które mogą narazić je na niepotrzebne działanie promieni słonecznych lub wysokich temperatur.

W bardzo upalne dni, kiedy temperatura zbliża się do 29° C możesz przechowywać masło shea w lodówce.

Temperatury latem często wahają się między dniem a nocą, a masło shea przechodzi przez ciągły proces topnienia i krzepnięcia. Nadmierne ciepło może doprowadzić do szybszego zepsucia się masła, a powtarzający się proces podgrzewania i chłodzenia może spowodować, że masło nabierze nieprzyjemnej ziarnistej konsystencji.

Wśród organicznych składników nawilżających masło shea ma imponującą trwałość dzięki dużej ilości kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy. Witaminy A, C i E występujące w maśle shea działają jak naturalne konserwanty. 

Dlatego, jeśli odpowiednio je przechowujesz, nie ma obawy, że się zepsuje, zanim zdążysz je zużyć.

Aby pomóc Ci uchronić masło shea przed zepsuciem, podajemy kilka wskazówek, o których warto pamiętać, aby przedłużyć jego żywotność tak długo, jak to możliwe. 

Aby dłużej zachować świeżość masła shea, zaleca się przechowywanie masła w hermetycznym pojemniku. Ograniczając kontakt masła z powietrzem, możesz znacznie spowolnić naturalny proces utleniania.

Najlepsze do przechowywania masła shea są szklane słoiki. Przypadkowe wystawienie plastikowego pojemnika na działanie nadmiernego ciepła może spowodować, że substancje chemiczne z plastiku dostaną się do produktu. Szkodliwe substancje z kosmetyków, również zostają wchłonięte przez skórę i w pewnym stopniu dostają się do krwiobiegu.

Mimo, że mamy zwyczaj nakładania masła zaraz po wyjściu spod prysznica, co pozwala na zatrzymanie w skórze wilgoci, należy to robić suchymi dłońmi. Woda nie powinna dostać się do słoiczka, bo może rozwinąć się pleśń.

Nabieraj masło czystą szpatułka, aby uniknąć wprowadzania do słoiczka bakterii. Jeśli nie używasz szpatułki, dokładne umycie rąk, może zapobiec dostaniu się do słoika bakterii, które przyspieszą zepsucie się masła.

Jeśli tworzysz własne kosmetyki na bazie nierafinowanego masła shea, zdecyduj się na formuły bezwodne, gdyż zachowują dłużej świeżość i nie wymagają użycia konserwantów.

W przypadku gdy, tworzysz domowe kosmetyki zawierające wodę, np. hydrolat, nie przechowuj ich dłużej niż przez miesiąc.

Dobrej jakości, odpowiednio przechowywane, masło shea, jest wspaniałym, przeciwzapalnym i antybakteryjnym kosmetykiem i środkiem pierwszej pomocy.

 

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl