Woda różana - naturalny tonik do twarzy i włosów
Woda różana – sekret piękna i zdrowia

Nie wszyscy lubią zapach róż, ale wszyscy mogą skorzystać z jej dobroczynnych właściwości. Tym bardziej, że róża nie jedno ma imię. Wodę różaną otrzymuje się z płatków róży damasceńskiej, róży centifolia, róży alba.

Róża damasceńska jest najbardziej znana, bo to właśnie z jej płatków, w procesie destylacji powstaje jeden z najdroższych i najbardziej cenionych olejków eterycznych - olejek różany. Na koniec procesu destylacji oprócz olejku eterycznego z róż pozostaje woda różana, która zachowuje wszystkie walory tych pachnących i aksamitnych kwiatów. Jeśli nie lubisz zapachu róż, a chcesz ją włączyć do pielęgnacji, możesz wybrać wodę z róży alba (biała róża), której zapach, jest bardziej kwiatowy, delikatny i lekki.

Woda różana jest kosmetykiem ponadczasowym, ale dziś jest popularna bardziej niż kiedykolwiek, ze względu na częste problemy skórne i potrzebę ukojenia skóry, szczególnie u osób mieszkających w zanieczyszczonym środowisku.

Róże mają prawie identyczne pH (tylko trochę bardziej kwaśne, około 5,5 pH) jak nasza skóra, dzięki temu woda różana jest idealnym tonikiem dla każdego rodzaju cery. Dlatego nie ma ryzyka naruszenia równowagi kwasowo-zasadowej skóry, nawet przy bardzo częstym jej stosowaniu.

Woda różana utrzymując optymalną równowagę pH, pomaga kontrolować produkcję sebum i robi to naturalnie. Toniki, szczególnie te przeznaczone do cery tłustej, często zawierają alkohol lub inne syntetyczne składniki, które mogą nadmiernie przesuszyć skórę, spowodować jej zaczerwienienie i pobudzić gruczoły łojowe do jeszcze większej aktywności.

Codzienne używanie wody różanej przyniesie korzyści wszystkim rodzajom skóry, ale jest szczególnie cenne dla skóry suchej, wrażliwej lub starzejącej się, ponieważ łagodnie nawilża, i zapewnia delikatnie ściągający efekt. Ta ściągająca właściwość wody pomaga zmniejszyć zaczerwienienia, które mogą być spowodowane przez rozszerzone naczynia włosowate tuż pod powierzchnią skóry.

Jeśli chodzi o działanie przeciwstarzeniowe, woda różana zwęża pory, redukując drobne zmarszczki, poprawiając napięcie skóry i odżywiając ją. Działanie przeciwutleniające hydrolatu polega na neutralizowaniu wolnych rodników i poprawie kondycji skóry.

Woda różana, jest bogata w bioflawonoidy, substancje nadające roślinom barwę, m.in. kwercynę. Właśnie biolfawonoidom zawdzięcza hydrolat swoje właściwości antyoksydacyjne, które zapobiegają szkodom wyrządzonym przez wolne rodniki.

Dzięki zawartości beta-karotenu woda różana działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i kojąco, a zawarte w niej witaminy z grupy B minimalizują napięcie i rogowacenie skóry.

Witamina C i witamina E sprawiają, że skóra jest dobrze nawilżona, a proces powstawania zmarszczek spowolniony. Witamina C wzmacnia naczynka i wyrównuje koloryt cery.

Ta zdolność oczyszczania, tonizowania, nawilżania, a nawet leczenia skóry sprawia, że woda różana jest doskonałym dodatkiem do Twojej rutyny pielęgnacyjnej.

Chociaż hydrolat różany zapewnia oczyszczenie, ukojenie i nawilżenie wszystkim rodzajom cery, dla osób cierpiących na trądzik oferuje coś naprawdę wyjątkowego. Woda różana może być stosowana w celu zmniejszenia skórnych objawów trądziku, ponieważ ma właściwości antyseptyczne i przeciwdrobnoustrojowe. W ten sposób nie tylko pomaga wyeliminować bakterie wywołujące wykwity, ale także przyspiesza proces gojenia blizn potrądzikowych.

Należy pamiętać, że destylat różany, w przeciwieństwie do wielu konwencjonalnych kuracji przeciwtrądzikowych, jest niezwykle delikatny dla skóry. Nie powoduje podrażnień nawet po nałożeniu na wrażliwą, skłonną do trądziku skórę. Ponadto jego działanie chłodzące pomaga złagodzić zaczerwienienia typowe dla skóry ze stanami zapalnymi oraz uwolnić pory od zanieczyszczeń, zapobiegając w ten sposób powstawaniu nowych zmian trądzikowych.

Mało znane są oczyszczające właściwości wody różanej na włosy i przetłuszczającą się skórę głowy. Aby uwolnić je od nadmiaru sebum można nawilżyć skórę czystym destylatem różanym, odczekać przynajmniej 30 minut lub dłużej, po czym umyć włosy.

Z tego samego powodu woda różana jest przydatna w walce z łojotokowym zapaleniem skóry, przewlekłym nawracającym stanem skóry głowy, który objawia się swędzeniem, tłustymi łuskami i podrażnieniem. Można ją stosować, jako domowy środek wspomagający leczenie tej przykrej dolegliwości. Woda różana nałożona na cebulki włosów oczyszcza skórę, łagodzi dyskomfort i swędzenie. Można ją stosować przed i po myciu głowy delikatnym szamponem.

Chociaż korzyści płynące z używania hydrolatu różanego są niezaprzeczalne, syntetyczne składniki różane nie przyniosą żadnych korzyści pielęgnacyjnych i terapeutycznych. Najlepszym wyborem jest organiczna woda różana, bez jakichkolwiek dodatków, z kwiatów uprawianych ekologicznie, w których nie ma pozostałości herbicydów.

W aromaterapii coraz częściej stosuje się wodę różaną i olejek różany. Polecamy różany zapach każdemu, kto czuje się zestresowany i osłabiony. Jeśli masz problemy ze snem, możesz przygotować pachnącą poduszkę ziołową, która zawiera płatki róż, liście mięty i kwiaty lawendy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl