Woda różana do twarzy - właściwości i zastosowanie
Woda różana dla urody i dobrego samopoczucia

Woda różana od starożytności ceniona jest ze względu na silne właściwości lecznicze i nawilżające. To wspaniały, naturalny produkt, który jest używany, jako baza ekologicznych kosmetyków. Woda różana przynosi szereg korzyści zdrowotnych i zaskakujących, nowych zastosowań, które poprawiają rutynę pielęgnacyjną. Działa przy tym aromatoterapeutycznie, rozprasza melancholię i poprawia nastrój.   

Co to jest woda różana?

Woda różana, nazywana też hydrolatem różanym, powstaje podczas destylacji parowej płatków róży. Jest bogata w witaminy z grupy B, witaminy A, E i C, które są najbardziej znanymi antyoksydantami. To potężny eliksir kosmetyczny, który leczy, nawilża i pomaga utrzymać równowagę pH skóry.

Jaka woda różana jest najlepsza?

Najlepsza jest organiczna woda różana, która nie tylko jest wolna od konserwantów, ale także nie zawiera pozostałości pestycydów. W uprawie róż na tradycyjnych plantacjach stosowane są środki ochrony roślin, których część może dostać się do produktu końcowego.

Najsilniejsze właściwości przeciwstarzeniowe ma woda z róży damasceńskiej.

Jakie są korzyści ze stosowania wody różanej?

Woda różana uspokoi Twoją skórę. Ze względu na swoje działanie przeciwzapalne  woda różana pomoże zmniejszyć zaczerwienienia i obrzęk twarzy. Jest również powszechnie stosowana do łagodzenia podrażnień przy trądziku i trądziku różowatym.

Posiada właściwości przeciwstarzeniowe. Woda różana często jest składnikiem kosmetyków mających na celu redukcję zmarszczek. Dzieje się tak, ponieważ ma właściwości przeciwutleniające, które neutralizują uszkodzenia wywołane przez wolne rodniki. Właśnie wolne rodniki są jedną z głównych przyczyn powstawania zmarszczek i innych oznak starzenia.

Woda różana jest doskonałą mgiełką do twarzy. Chłodząca mgiełka do twarzy z wody różanej jest dobra, jako baza przed nałożeniem olejku, serum czy kremu.  Aplikowanie tych kosmetyków na zwilżoną hydrolatem skórę wzmocni ich działanie i sprawi, że wystarczy mniejsza ilość kosmetyku. Taka delikatna mgiełka utrwala makijaż i odświeżania skórę przez cały dzień. 

Woda różana jest świetnym składnikiem naturalnych kosmetyków. Ponieważ głęboko nawilża, jest często stosowana w kremach nawilżających, serum i tonikach, aby ujędrnić skórę, zapewniając świeży, młody wygląd. Można ją także wykorzystać w kosmetykach domowej roboty, np. w maseczkach z glinką.

Hydrolat różany może być stosowany jako łagodny środek ściągający. Stosowany jako środek ściągający lub tonik pomaga usunąć nadmiar sebum ze skóry twarzy. Jego właściwości ściągające pomagają również utrzymać naturalną równowagę pH skóry.

Może być stosowana jako produkt do demakijażu. Woda różana + olej kokosowy = naturalny środek oczyszczający. Ta kombinacja usunie makijaż i jednocześnie nawilży skórę.

Poprawia nastrój. Woda różana łagodzi objawy depresji i lęku. Podobnie jak olejek różany woda różana działa aromatoterapeutycznie, wycisza i poprawia samopoczucie.

Może być używana do pielęgnacji włosów. Odżywcze i nawilżające właściwości wody różanej sprawiają, że jest to dobra naturalna odżywka, która poprawia porost włosów. Może być również stosowana w leczeniu łagodnych stanów zapalnych skóry głowy i pomóc w pozbyciu się łupieżu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl