Olej z nasion dzikiej róży – alternatywa dla retinolu
Olej z nasion dzikiej róży – alternatywa dla retinolu

Witamina A została odkryta, jako pierwsza (1913 r.), dlatego nosi pierwszą literę alfabetu. Zidentyfikowano ją po zbadaniu wątroby dorsza. W 1931 r. została wyizolowana i określono jej strukturę chemiczną. Jednak dopiero w 1947 roku naukowcom udało się po raz pierwszy ją zsyntetyzować. Kariera witaminy A, jako składnika kosmetyków rozpoczęła się pod koniec lat 80.

Witamina A nie może być syntetyzowana przez organizm człowieka i musi być dostarczana w pożywieniu. Ciemnozielone warzywa liściaste oraz żółto-pomarańczowe owoce i warzywa są doskonałym źródłem beta-karotenu, który jest przekształcany przez organizm w witaminę A.

Rerinol jest substancją, należąca do grupy retinoidów, pochodnych witaminy A. Należy do najsilniejszych składników aktywnych stosowanych w kosmetykach, ma bardzo skuteczne i wszechstronne działanie. Z chemicznego punktu widzenia to związek lipofilowy, czyli dobrze rozpuszczalny w tłuszczach. Retinol po wchłonięciu przez skórę jest przekształcany w aktywną formę, kwas retinowy, który ma zdolność oddziaływania na komórki skóry.

działa przeciwstarzeniowo, stymuluje produkcję kolagenu i elastyny

spłyca zmarszczki, nie tylko drobne, ale nawet głębokie i utrwalone

poprawia napięcie, jędrność i elastyczność skóry

delikatnie złuszcza martwe komórki naskórka i przyspiesza jego odnowę

rozjaśnia przebarwienia i wyrównuje koloryt skóry

łagodzi zmiany trądzikowe i zmniejsza pory

reguluje produkcję sebum

Retinol jest silną formą syntetycznej witaminy A, w kremach stosuje się zaledwie 0,1-1 % czystego retinolu. Chociaż w kosmetyce konwencjonalnej jest potęgą, ze względu na swoje aktywne właściwości, jest szereg ograniczeń w używaniu kremów z retinolem.

maksymalnie można go nakładać raz dziennie, zwykle raz na kilka dni

ze względu na ryzyko oparzeń słonecznych, retinole najlepiej stosować na noc

retinole nie są zalecane dla kobiet w ciąży. Mogą zwiększać ryzyko wad wrodzonych i poronienia. Nie powinny również stosować go matki karmiące

przy aktywnej egzemie, może nasilić wyprysk

nie jest zalecany dla osób o wrażliwej skórze ze względu na możliwość podrażniania skóry

może spowodować  zaczerwienienie, swędzenie, suchość i łuszczenie się skóry

Naturalną alternatywą dla syntetycznego retinolu, może być olej z nasion dzikiej róży. 

To olej nośnikowy, który zawiera beta-karoten (prowitaminę A), kwasy tłuszczowe i trochę kwasu retinowego.  Retinol stosowany w produktach do pielęgnacji skóry jest syntetycznym retinoidem. Retinol musi zostać przekształcony w kwas retinowy, aby był korzystny dla skóry.

Właściwości oleju z dzikiej róży

Zawiera beta-karoten, (prowitaminę A), który należy do grupy przeciwutleniaczy zwanych karotenoidami. To najobficiej występujący karotenoid w oleju z dzikiej róży. Po nałożeniu na skórę beta-karoten jest przekształcany w estry retinylu, które są klasyfikowane tak samo jak retinol. Beta-karoten zapobiega uszkodzeniom spowodowanym przez wolne rodniki, odpowiedzialnym za starzenie się skóry.

To naturalne źródło przeciwutleniaczy. Zawiera witaminę E (witaminę młodości), która jest jednym z najlepszych przeciwutleniaczy dla naszej skóry. Ma także inne przeciwutleniacze karotenoidowe, takie jak likopen, beta-kryptoksantyna, rubiksantyna, zeaksantyna i luteina.

Witamina C to rozjaśniający skórę, przeciwstarzeniowy antyoksydant, który  wyrównuje koloryt skóry. Z czasem witamina C w kosmetyku pomaga zmniejszyć widoczność ciemnych plam i przebarwień.

Jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają bardzo silne właściwości przeciwzapalne. Dzięki temu działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Owoce dzikiej róży zawierają 40-56% kwasu linolowego (omega-6), 20-30% kwasu linolenowego (omega-3) i 14-20 % kwasu oleinowego (omega-9).

To przeciwutleniacz i środek przeciwdrobnoustrojowy. Niektóre przeciwutleniacze zawarte w oleju z dzikiej róży, takie jak fenole, mają działanie przeciwdrobnoustrojowe.

Wspomaga regenerację komórek i produkcję kolagenu. Beta-karoten to także przeciwutleniacz, który zapobiega uszkodzeniom spowodowanym przez wolne rodniki, odpowiedzialnym za starzenie się skóry. Spłyca zmarszczki, rozjaśnia przebarwienia, poprawia wygląd blizn potrądzikowych i rozstępów.

Nie jest tłusty, należy do grupy, tzw. suchych olejów. Dobrej jakości, czysty olej z dzikiej róży wchłania się, nie pozostawiając na skórze tłustego filmu.

Wspiera zdrową barierę ochronną skóry. Ponieważ olej z dzikiej róży zawiera znaczną ilość kwasu linolowego, jest dobrym emolientem, delikatnie natłuszcza i zatrzymuje wilgoć w skórze.

Jest łagodny dla okolic oczu. Pomaga rozjaśnić i wygładzić delikatną skórę na tym obszarze.

Może być stosowany codziennie, samodzielnie lub w połączeniu z innymi olejami nośnikowymi i olejkami eterycznymi.

Jest idealny dla skóry dojrzałej i suchej. Chociaż olej z dzikiej róży jest odpowiedni dla większości rodzajów cery, może być szczególnie korzystny dla skóry dojrzałej i suchej, która wymaga ożywienia.

Olej z dzikiej róży jest ogólnie bezpieczny, rzadko zdarzają się reakcje alergiczne. Przed pierwszym użyciem oleju dobrze jest wykonać test, aby upewnić się, że skóra dobrze go toleruje. Odrobinę oleju należy nałożyć na przedramię lub nadgarstek i zakryć wybrane miejsce opaską lub gazą. Po 24 godzinach sprawdzić, czy nie nastąpiło podrażnienie skóry.

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl