Naturalna i syntetyczna okluzja w kosmetykach
Naturalna i syntetyczna okluzja w kosmetykach

Co to jest okluzja?

Okluzja to substancja nawilżająca, która tworzy warstwę ochronną na powierzchni skóry i zapobiegają utracie wilgoci. Stanowi fizyczną barierę dla zanieczyszczeń środowiska, wiatru, słońca i innych czynników drażniących, np. tarcia.

Okluzja to jedna z trzech grup składników nawilżających w kosmetykach. Działając razem z humektantami i emolientami, sprawia, że skóra jest dobrze nawilżona, miękka i promienna.

Okluzję najlepiej stosować w leczeniu suchej, napiętej i odwodnionej skóry. Ponieważ najczęściej ma gęstą, ciężką konsystencję, u osób z cerą mieszaną, tłustą i trądzikową może mieć działanie komedogenne i powodować powstawanie zaskórników.

Jaka jest różnica między humektantami, emolentami a okluzją?

 

Humektanty to substancje silnie nawilżające, które wiążą wodę w skórze, przeciwdziałając jej utracie. Są to związki higroskopijne, które mają bardzo dużą zdolność absorbowania wody z otoczenia i zatrzymywania jej na dłużej w warstwie rogowej naskórka. Przykładami silnych humektantów są kwas hialuronowy, gliceryna, ekstrakt z aloesu, panthenol.

Emolienty (od łacińskiego emolliere - zmiękczać) to preparaty nawilżające i natłuszczające które zapewniają skórze wygładzenie i zmiękczenie. Przykładami naturalnych emolientów są oleje i masła kosmetyczne, a syntetycznych silikony i oleje mineralne.

Okluzja to substancja, która tworzy na powierzchni skóry i włosów film ograniczający ucieczkę wody. Ta wodoodporna powłoka wzmacnia i przedłuża  działanie humektantów i emolientów.

 

Naturalna okluzja

Niektóre naturalne substancje okluzyjne, takie jak masło shea, wosk pszczeli, masło kakaowe to wielozadaniowe produkty, które mogą wygładzić i zmiękczyć skórę, działając jednocześnie jak emolienty i okluzja.

Wosk pszczeli

Wosk pszczeli to skuteczny środek okluzyjny, który pochodzi z pszczelego plastra miodu. Kwas palmitynowy, którego wysokie stężenie występuje w pszczelim wosku, bardzo dobrze wiąże wodę i zapobiega jej nadmiernemu odparowaniu z naskórka. Nadaje się nie tylko do pielęgnacji zdrowej skóry, ale sprawdza się także w przypadku łuszczycy i egzemy.

Jest często stosowany w balsamach i pomadkach do ust, a także masłach do ciała. Nadaje produktom zwartą konsystencję i zapobiega ich rozwarstwianiu.

Woski roślinne

Dla osób, które nie lubią używać produktów pochodzenia zwierzęcego, istnieją woski roślinne, które są świetnym substytutem wosku pszczelego. To wosk carnauba i wosk candelilla.

Wosk carnauba

Wosk carnauba, nazywany jest również woskiem brazylijskim, albo woskiem palmowym. Jest to naturalny wosk roślinny pozyskiwany z liści kopernicji (Copernicia Cerifera), palmy rosnącej w Brazylii. Jest jednym z najtwardszych naturalnych wosków. Ma działanie natłuszczające, zmiękczające i nadające połysk.

Wosk Candelilla

Wosk Candelilla otrzymuje się z liści i łodygi rośliny Euphorbia antisyphilitica i Euphorbia cerifera, która rośnie na pustynnych terenach Stanów Zjednoczonych i w Meksyku. Wosk Candelilla jest ciałem stałem. Jest bogaty w węglowodany, żywice, wolne kwasy tłuszczowe i estry, dzięki czemu jest doskonałym emolientem i zarazem substancją okluzyjną.

Oleje i masła roślinne o wysokiej zawartości kwasu oleinowego

Większość olejów roślinnych to emolienty, ale niektóre, szczególnie te bogate w kwas oleinowy, mają również właściwości okluzyjne. Oleje te są gęste i tłuste, należą do nich: oliwa z oliwek, olej awokado, nierafinowany olej kokosowy, makadamia, olej rycynowy i sojowy oraz masło shea i masło kakaowe.

Olej rycynowy jest olejem tłoczonym z nasion rącznika pospolitego. Jest bogaty w kwas rycynolowy, przeciwutleniacz, który chroni skórę przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Olej rycynowy stosowany jest w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów, a także do produkcji pomadek i błyszczyków.

Lecytyna

Lecytyna jest składnikiem komórek naszego organizmu. Można ją znaleźć w wielu produktach spożywczych, w tym w słoneczniku, rzepaku, soi, ciecierzycy i żółtkach jaj. Jest to wielozadaniowy składnik, który wzmacnia funkcje ochronne skóry, a także może być użyty, jako emulgator (połączenie w kosmetyku fazy wodnej z tłuszczową). Substancja dobra dla osób z bardzo suchą skórą i egzemą.

Masło kakaowe

Jedną z zalet masła kakaowego jest wysoka zawartość tokoferolu. Tokoferole to organiczne związki chemiczne, z których wiele ma aktywność witaminy E. Tokoferole są przyjacielem skóry dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym. Chronią skórę przed promieniami UV i sprawiają, że wygląda jędrnie i zdrowo. Wzmacniając kolagen, witamina E chroni również skórę twarzy przed przebarwieniami i drobnymi zmarszczkami, które pojawiają się z wiekiem.

Masło shea

Masło shea to lipid wytwarzany z orzechów drzewa shea. To kremowe i bogate masło jest zasobne w antyoksydanty i kwasy tłuszczowe, które chronią i nawilżają skórę. Masło shea jest jednocześnie emolientem i okluzją. Zmiękcza skórę i zamyka w niej substancje nawilżające. Przyspiesza gojenie się ran, łagodzi podrażnienia i oparzenia słoneczne.

Alantoina

Chociaż alantoina występuje w przyrodzie, w korzeniach żywokostu, zazwyczaj jest syntetyzowana chemicznie, jako identyczna z naturalną. Alantoina tworzy na skórze barierę, jednocześnie wspomagając regenerację komórkową i gojąc drobne skaleczenia.

 

Syntetyczna okluzja

Petrolatum (wazelina)  i olej mineralny

Wazelina (postać stała), parafina (postać płynna), olej mineralny to substancje pozyskiwane z ropy naftowej. Są powszechnie stosowane, ponieważ ich produkcja jest tania i są bardzo skutecznymi składnikami okluzyjnymi.

Wazelina i parafina tworzą barierę całkowicie hamującą utratę wody z naskórka. Niestety, przy długotrwałym ich stosowaniu pojawiają się problemy. Gruczoły łojowe przestają produkować sebum i skóra traci swoją naturalna barierę hydrolipidową. W rezultacie przy próbach zastąpienia kosmetyków z wazeliną i parafiną, kosmetykami naturalnymi skóra wydaje się przesuszona.

Parafiny nie nadają się do pielęgnacji każdego typu cery. Dotyczy to zwłaszcza cer tłustych i łojotokowych. W przypadku skóry ze skłonnością do nadmiernego wydzielania sebum, parafiny mogą działać komedogennie. Dlatego nie stosuje się ich w kosmetykach przeznaczonych do cer tłustych, mieszanych i z tendencją do tworzenia zaskórników.

Silikony

Silikony to określenie grupy syntetycznych polimerów. Są dobrze znane ze swoich właściwości okluzyjnych i stosowane w kosmetykach konwencjonalnych. Podobnie jak w przypadku parafiny i wazeliny silikony sklejają martwe komórki naskórka, co przyczynia się do zapychania ujść gruczołów łojowych. W powstałym na skórze beztlenowym środowisku, rozwijają się bakterie  (Propionibacterium acnes), które są odpowiedzialne za trądzik. 

Istnieje wiele bardzo dobrych naturalnych substancji okluzyjnych, ale w kosmetykach konwencjonalnych stosowane są tanie środki pochodzące z przetwórstwa ropy naftowej.

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl