Składniki naturalnych szamponów i odżywek do włosów
Składniki naturalnych szamponów i odżywek do włosów

Ponieważ kosmetyki naturalne nie doczekały się definicji prawnej, są dwa skuteczne sposoby wybrania kosmetyku, którego skład rzeczywiście okaże się naturalny. Może to być zakup produktu z uznanym certyfikatem, albo dokładne sprawdzenie jego składu. Lista INCI pomoże nam w podjęciu decyzji, czy dany szampon albo odżywka do włosów na pewno nam odpowiada. Oprócz olejów, ekstraktów roślinnych i ziół w składzie naturalnych szamponów jest szereg dodatkowych substancji. Są to np. substancje pianotwórcze, stabilizujące, naturalne konserwanty, zagęstniki, emulgatory, substancje renatłuszczające.

Emulgatory to składniki, które łączą fazę wodną z fazą olejową produktu, wskutek czego powstaje emulsja.

Proces mycia powoduje usunięcie m.in. substancji tłuszczowych, dlatego stosuje się substancje renatłuszczające, które odbudowują barierę lipidową.

Poniższe składniki są łagodne, nie wywołują alergii, a naturalne szampony można stosować bez obawy o potencjalne skutki uboczne.

Sodium Cocoamphoacetate - odżywka pozyskiwana z oleju kokosowego.  Bardzo łagodna dla skóry substancja myjąca. Powoduje wzrost ilości i stabilności tworzącej się piany. Wygładza włosy i nadaje im połysk.

Gliceryna roślinna - przezroczysta, bezbarwna i bezzapachowa lepka ciecz pozyskiwana z olejów roślinnych, takich jak kokosowy, palmowy, sojowy. Ten składnik oczyszcza, nawilża i koi skórę.

Lauryl Glucoside - substancja powierzchniowo czynna składająca się z oleju kokosowego lub palmowego i glukozy kukurydzianej. Pełni rolę emulgatora, to znaczy umożliwia powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez zawiązanie się fazy wodnej z fazą olejową. Lauryl Glucoside to substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w produkcie. Składnik bardzo łagodny, delikatnie usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów. Nie powoduje podrażnień i reakcji alergicznych.

Sodium Cocoyl Glutamate  - surfaktant aminokwasowy, otrzymywany z oleju kokosowego i sfermentowanych cukrów. Delikatna substancja myjąca, pomaga usunąć zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów. Składnik umożliwiający powstanie emulsji.

Coco Glucoside (poliglukozyd kwasów oleju kokosowego) – składnik bardzo łagodny dla skóry i błon śluzowych. Pełni role emulgatora i solubilizatora. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany. Doskonale sprawdza się w produktach przeznaczonych dla skóry wrażliwej.

Oleinian glicerolu – ester kwasu oleinowego i gliceryny, otrzymywany z olejów bogatych w ten kwas tłuszczowy (oliwa z oliwek, olej arachidowy, z orzechów włoskich). Należy do grupy emolientów i składników natłuszczających. Włosom nadaje miękkość, gładkość i połysk. Posiada właściwości emulgujące. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody, dzięki czemu kondycjonuje skórę i włosy. Powstały film, wygładza powierzchnię naskórka i włosów.

Propanodiol (glikol roślinny) - naturalnie pozyskiwany z kukurydzy. Jest rozpuszczalnikiem dla innych składników, a także substancją poprawiającą ich wchłanianie. Poprawia konsystencję produktu, reguluje jego lepkość. Nadaje włosom gładkość.

Dicaprylyl Ether (Eter dikaprylowy) - składnik pochodzący z kwasu tłuszczowego, który występuje naturalnie w olejach kokosowym i palmowym. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyku, ponieważ bardzo dobrze rozprowadza się na skórze. Pełni też rolę rozpuszczalnika dla innych substancji hydrofobowych (nierozpuszczalnych w wodzie) stosowanych w kosmetykach. Ten emolient jest naturalną odżywką dla skóry i włosów.

Glukozyd decylu (Glukozyd decylowy) – delikatny składnik powierzchniowo czynny pochodzący z roślin. Ta substancja myjąca i zwilżająca łagodnie usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów. Jest bardzo delikatny, odpowiedni dla skóry wrażliwej, także skóry niemowląt.

Lewulinian sodu - sól sodowa pochodzenia roślinnego otrzymywana z kwasu lewulinowego znajdującego się w kukurydzy wolnej od GMO. Ten składnik działa zarówno, jako środek kondycjonujący skórę, jak i naturalny konserwant.

Sorbinian potasu (E202) - delikatny środek konserwujący, który zastępuje parabeny. Stosowany również w przemyśle spożywczym, uznawany jest za jeden z najbezpieczniejszych dodatków do żywności. Jest metabolizowany w organizmie człowieka analogicznie do kwasów tłuszczowych. Ten składnik pomaga zahamować lub spowolnić rozwój szkodliwych bakterii, które mogą pogorszyć jakość i skuteczność produktu.

Kwas cytrynowy - kwas organiczny naturalnie występujący w owocach cytrusowych. Ten składnik pomaga obniżyć poziom pH produktu. Może również wspomóc działanie środka konserwującego.

Cetearyl Glucoside - środek powierzchniowo czynny i emulgator pozyskiwany z orzecha kokosowego oraz kukurydzy wolnej od GMO. Pomaga zapobiegać utracie wilgoci w skórze i włosach. Substancja bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych.

Alkohol Cetearylowy - połączenie alkoholi cetylowego i stearylowego pochodzenia roślinnego. Ten składnik jest emulgatorem, zagęszczaczem i środkiem zwiększającym pienienie, który ma również działanie wygładzające i stabilizujące produkt.

Stearynian glicerolu - woskopodobny kwas tłuszczowy, który pochodzi z olejów roślinnych, sojowego lub palmowego. Naturalnie występuje w ludzkim organizmie. Ten składnik jest stosowany w preparatach ze względu na swoje właściwości emulgujące. W produktach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni.

Butyrospermum Parkii Butter – składnik znany również jako masło shea. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe i witaminy sprawiają, że ma wyjątkowe właściwości odżywcze, nawilżające i zmiękczające.

Olej arganowy (Argania Spinosa Kernel Oil) - wykazuje działanie przeciwstarzeniowe, dzięki czemu skóra staje się sprężysta, odżywiona i wygładzona. Stosowany w produktach do pielęgnacji włosów zapobiega ich łamliwości, wzmacnia je i regeneruje. Ten emolient jest doskonałą odżywką dla skóry i włosów.

Guma ksantanowa – polisacharyd otrzymywany w procesie fermentacji cukrów przez bakterie Xanthomonas campestris. Nadaje wyrobom kosmetycznym odpowiednią gęstość i stabilność, zwiększa lepkość preparatu.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl