Wosk pszczeli - składnik naturalnych kosmetyków
Wosk pszczeli

Wosk pszczeli to naturalna substancja produkowana przez pszczoły miodne, które wykorzystują go do tworzenia plastrów miodu. Wosk składa się głównie z kwasów tłuszczowych, węglowodorów i estrów. Jest twardy i łamliwy, gdy jest zimny, ale miękki i giętki po podgrzaniu lub w kontakcie z ludzkim ciałem. Ponieważ wosk pszczeli nie psuje się, nie jełczeje, można go kilkakrotnie podgrzewać i używać, jako składnik kosmetyków domowej roboty.

Podobnie, jak są różne kolory miodu, kolor wosku różni się w zależności od wieku pszczół, czystości miodu, kwiatów, z których pszczoły zbierały nektar i obszaru, na którym te kwiaty rosły.  Wosk pszczeli może mieć barwę od niemal białej do czarnej, chociaż zazwyczaj jest to odcień żółtego, od bardzo jasnego do ciemno bursztynowego. Kolor ten wynika z zawartości pyłków i żywicy w wosku. Te czynniki odpowiadają również za przyjemny zapach zarówno miodu, jak i wosku.

W przeszłości wosk pszczeli był ceniony ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie w medycynie, farmacji, kosmetyce i gospodarstwie domowym. Nadal wosk pszczeli jest używany do glazurowania żółtych serów, aby powstało hermetyczne uszczelnienie, zapobiegające rozwojowi szkodliwych bakterii. Stosowany do niektórych rodzajów owoców, wosk zapobiega utracie wody, jednocześnie chroniąc je przed uszkodzeniem lub ugryzieniem przez owady.

Istnieją dwa główne rodzaje wosku pszczelego: żółty i biały. Żółty wosk pszczeli to naturalny, nierafinowany i surowy wosk pozyskiwany bezpośrednio z plastra miodu. Biały wosk pszczeli jest wynikiem procesu filtrowania, oczyszczania i wybielania żółtego wosku pszczelego. Jest to rodzaj stosowany w produktach farmaceutycznych, takich jak maści, miękkie kapsułki żelowe oraz otoczki tabletek leczniczych.

Wosk pszczeli jest cennym surowcem do produkcji świec. Stosowany w aromaterapii wosk znany jest z długiego, wolnego, czystego i bezdymnego spalania. Nie tylko wydziela aromat miodu, ale także wytwarza stosunkowo jasne płomienie, ułatwia eliminację zanieczyszczeń z powietrza takich jak bakterie, alergeny i zapachy. Kiedy świece wzbogacone są o czyste, naturalne olejki eteryczne powstałe produkty mają mocniejszy zapach i działanie. Uważa się, że poprawiają ogólne samopoczucie fizyczne i psychiczne, wyzwalając energię, zmniejszając stres, wzmacniając skupienie.

Stosowany w kosmetyce, np. w produktach do ust, kremach nawilżających i kosmetyce kolorowej, wosk pszczeli nawilża, pielęgnuje, łagodzi i uspokaja skórę. Nie zatyka porów i umożliwia skórze oddychanie. Tworzy na skórze nawilżającą, długotrwałą barierę, która chroni ją przed zanieczyszczeniami środowiska, a także przed zmiennymi warunkami pogodowymi. Jego właściwości złuszczające i naprawcze w połączeniu z zawartością witamin wspomagają regenerację i odmłodzenie skóry. Wosk pszczeli stosowany w recepturach produktów naturalnych oferuje swój zapach, który jest łagodny, ciepły, kwiatowy, drzewny lub orientalny w zależności od użytego wosku.

Wosk pszczeli jest znany z tego, że łagodzi swędzenie i podrażnienia, odżywia i zmiękcza suche i popękane miejsca, dzięki czemu idealnie nadaje się do stosowania w balsamach do ust. Jest wystarczająco delikatny, by mogły go używać nawet osoby o bardzo wrażliwej cerze.

Dzięki swoim właściwościom regeneracyjnym i przeciwzapalnym łagodzi podrażnienia, zaczerwienienia i stany zapalne, charakterystyczne dla trądziku, a jego działanie antyseptyczne dodatkowo ułatwia proces gojenia.

Wosk pszczeli ma również korzystny wpływ na skórę dotkniętą egzemą i łuszczycą, łagodząc swędzenie i zapobiegając dalszym podrażnieniom lub infekcjom.

Wiadomo, że wosk pszczeli stosowany na rozstępy, spowodowane wahaniami masy ciała lub ciążą, pomaga zmniejszyć widoczność tych niechcianych zmian skórnych, gdy jest stosowany w połączeniu z olejami nośnikowymi i masłami kosmetycznymi.

Stosowany w medycynie wosk jest idealnym składnikiem maści przeznaczonych do leczenia między innymi zadrapań, drobnych skaleczeń, ran i oparzeń. Jego działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe zapobiega przedostawaniu się szkodliwych bakterii do organizmu przez spierzchniętą i popękaną skórę.

Zapewniając skórze warstwę ochronną przed zewnętrznymi czynnikami drażniącymi i ekstremalnymi warunkami pogodowymi, które mogą powodować szorstkość i suchość, wosk pszczeli nawilża skórę, przywracając jej naturalny blask i gładkość. Właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne wosku są również korzystne dla osób cierpiących na miejscowe alergie lub inne dolegliwości, takie jak egzema i trądzik różowaty.

Wosk pszczeli stosowany w pomadach do pielęgnacji włosów i brody, poprawia ich wygląd, nadając połysk.

Przeciwwskazania do stosowania wosku pszczelego

Wosk pszczeli jest przeznaczony wyłącznie do użytku zewnętrznego.

Osoby z katarem siennym, nieżytem nosa i alergiami na pyłki, propolis lub miód powinny unikać stosowania wosku pszczelego.

Szczególnie zaleca się kobietom w ciąży i karmiącym, aby nie stosowały wosku bez porady lekarza.

Ten produkt należy zawsze przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci, zwłaszcza poniżej 7 roku życia.

Przed użyciem wosku pszczelego zaleca się wykonanie testu skórnego. Można to zrobić, nakładając niewielką ilość roztopionego wosku pszczelego na niewielki obszar skóry, który nie jest wrażliwy i pozostawić go na 15-20 minut. Wosku nie wolno stosować w pobliżu oczu, wewnątrz nosa i uszu ani na inne szczególnie wrażliwe obszary skóry.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl