Olejek lawendowy
Olejek lawendowy

Olejek lawendowy

Lawenda to roślina o wielowiekowej historii i jednym z najbardziej rozpoznawalnych aromatów wśród roślin oleistych. Ze swoich właściwości leczniczych jest znana od 2500 lat.

Najczęściej lawendę uprawia się w celu ekstrakcji olejku lawendowego. Jej kwiatostany wykorzystuje się w produkcji kosmetyków, produktów farmaceutycznych, preparatów przeciw owadom czy środków do aromatyzowania pomieszczeń.

W starożytnej Grecji i Rzymie kwiaty lawendy były ulubionym dodatkiem do kąpieli, stąd pochodzi łacińska nazwa lawendy, lavo lavare znaczy myć, kąpać się.

Występujący w lawendzie olejek otrzymywany jest przez destylację z parą wodną. Jak wszystkie olejki eteryczne, nie jest to czysty związek, ale złożona mieszanina naturalnych substancji fotochemicznych. W olejku lawendowym występują głównie takie związki jak octan linalolu, linalol, limonen. Oprócz tego zawiera geraniol, borneol, cyneol, pinen, kamforę, terpineol, kumarynę i inne.

Olejek ma żółto-zielony kolor, a przy odpowiednim przechowywaniu zachowuje mocny i bogaty aromat, nieco inny niż zapach kwiatów.

Na jakość i skład olejku, poza technologią produkcji, wpływa kilka innych czynników. Do najważniejszych należą odmiana lawendy a także warunki geograficzne w jakich rosła roślina. Lawendowe pola kojarzą nam się z Prowansją, ale od 2012 roku pierwsze miejsce na świecie pod względem produkcji i eksportu olejku lawendowego zajmuje Bułgaria. Posiada szczególnie korzystne warunki mikroklimatyczne do uprawy lawendy, a bułgarski olejek jest ceniony i poszukiwany na całym świecie. Charakteryzuje się długotrwałym i delikatnym aromatem.

Olejek lawendowy należy substancji antyseptycznych z udokumentowaną aktywnością biologiczną.

 

1. Zwalcza trądzik

Olejek lawendowy ma naturalne właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne.

Dzięki temu, jest idealny do zapobiegania, uspokajania i leczenia bolesnych wyprysków trądzikowych.

Jeśli zmiany trądzikowe występują na ciele, np. plecach, ramionach można dodać 3-5 kropli olejku do kąpieli.

2. Łagodzi egzemę i przesuszoną skórę

Jeśli masz przesuszone i swędzące miejsca na ciele, możesz skorzystać z olejku, który przynosi ulgę. Delikatnie nawilża i nie zatyka porów.

3. Leczy rany i oparzenia

Jego właściwości antyseptyczne pomagają skórze szybciej goić się, jednocześnie zwalczając i zapobiegając dalszym infekcjom. Olejek  lawendowy dodawany jest do maści stosowanych w leczeniu ran i oparzeń. Powoduje ustępowanie stanów ropnych skóry i poprawia szybkość gojenia się ran.

4. Pomaga zapobiegać zmarszczkom

Olejek lawendowy jest silnym źródłem przeciwutleniaczy, dzięki czemu jest przydatny w zwalczaniu oznak przedwczesnego starzenia. Przeciwutleniacze niszczą wolne rodniki, które powstają pod wpływem czynników środowiskowych, takich jak promienie UV i zanieczyszczenia powietrza. Uzupełnienie pielęgnacji skóry przeciwutleniaczami to prosty sposób na ochronę przed zmarszczkami, drobnymi liniami i ciemnymi plamami starczymi.

5. Wspomaga leczenie grzybicy stóp i paznokci

Olejek lawendowy wykazuje właściwości przeciwgrzybicze w walce z odmianami grzybów odpowiedzialnych za infekcje skóry i paznokci. Jest antyseptyczny i wspomaga leczenie zmian skórnych.

Kąpiel stóp
Przygotowujemy w misce roztwór wodny z olejkiem eterycznym. Do miski z wodą dodajemy 3 krople olejku lawendowego. Wkładamy stopy i moczymy około 15 minut. Po upływie tego czasu dokładnie osuszamy stopy. 
Zabieg warto powtarzać codziennie aż do ustąpienia objawów. 

6. Wzmacnia włosy

Olejek lawendowy reguluje pracę gruczołów łojowych, a tym samym zapobiega przetłuszczaniu się włosów. Łagodzi stany zapalne skóry, zapobiega ich wypadaniu i stymuluje porost nowych włosów poprzez pobudzenie krążenia krwi w skórze głowy. Olejek jest także skutecznym środkiem w walce z łupieżem.

7. Odstrasza  owady

Wiele dostępnych w handlu środków odstraszających komary czy mole zawiera olejek lawendowy. Olejek działa podwójnie, bo również łagodzi swędzenie po ukąszeniu.

8. Uspokaja i działa nasennie

Olejek lawendowy z powodzeniem wykorzystany jest w aromaterapii. Jest środkiem o działaniu uspokajającym, nasennym, przeciwlękowym i poprawiającym nastrój. 

Uwaga:

Chociaż olejek lawendowy jest jednym z najłagodniejszych, nie zaleca się używania olejku w czystej postaci, ponieważ może to prowadzić do podrażnień.

Zawiera dużą ilość linalolu, który jest związkiem alergizującym, dlatego osoby z chorobami alergicznymi muszą zachować czujność. Jest przeciwwskazany w okresie ciąży i laktacji, jak również przypadkach ciężkiego niedociśnienia (ponieważ obniża ciśnienie). Wreszcie, osoby z astmą powinny zasięgnąć porady lekarza przed użyciem.

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl