14 powodów dla których warto używać oleju jojoba
14 powodów dla których warto używać oleju jojoba

14 powodów dla których warto używać oleju jojoba

Olej jojoba (wym. żożoba) pozyskuje się z nasion simondsii kalifornijskiej, pochodzącej z pustyni Sonora, zajmującej obszar po obu stronach granicy Meksyku i USA. Obecnie krzew uprawia się także w Ameryce Południowej, Afryce i Azji. Olej jojoba jest woskiem, który, przechodzi w stan ciekły w temperaturze powyżej 7 stopni C. Jest bardzo odporny na wysokie temperatury i utlenianie, dzięki czemu nie jełczeje. Ma złoto-żółty kolor i bardzo delikatny, prawie niewyczuwalny migdałowo-orzechowy zapach. Olej jojoba można używać samodzielnie, lub jako olej bazowy dodając kilka kropli olejku eterycznego.

1. Nawilża. Olej jojoba jest substancją nawilżającą. Zawiera głównie:

- palmitynian cetylu o właściwościach natłuszczających i odżywczych, zbliżonych do oleju wielorybiego

- skwalen, który naturalnie występuje w skórze chroniąc ją przed utratą wody

- fitosterole posiadające wiele cennych właściwości które korzystnie wpływają na stan skóry. Stymulują  syntezę kolagenu, który odpowiada m.in. za napięcie skóry.

- witaminy A, E, F  

Olej jojoba dobrze się wchłania, łatwo przenikając do głębszych warstw naskórka, tworzy na skórze barierę ochronną i zapobiega utracie wilgoci.Posiada działanie antybakteryjne.

2. Olej jojoba ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Chociaż nie niszczy wszystkich gatunków bakterii i grzybów, zabija niektóre z nich, te które powodują salmonellę, infekcję E. coli i drożdżaki Candida.

3. To przeciwutleniacz. Olejek jojoba zawiera naturalne formy witaminy E. To witamina, która działa na skórę jak przeciwutleniacz. Oznacza to, że olej jojoba pomaga skórze w walce ze stresem oksydacyjnym spowodowanym codzienną ekspozycją na zanieczyszczenia i inne toksyny.

4. Nie jest komedogenny. Substancje komedogenne blokują pory skóry, przyczyniając się do nieprawidłowego jej funkcjonowania i powstawania niedoskonałości na twarzy. Chociaż olej jojoba jest substancją roślinną, jego skład jest bardzo zbliżony do sebum, naturalnie wytwarzanego przez skórę. Pozwala skórze oddychać, ponieważ nie  zatyka porów. Łagodzi zmiany trądzikowe i nie powoduje powstania wyprysków.

5. Jest hipoalergiczny. Na poziomie molekularnym olej jojoba to wosk. Jego charakter sprawia, że tworzy na skórze uszczelniające warstwę hydrolipidową. W przeciwieństwie do innych roślinnych olejów, olej jojoba zazwyczaj nie uczula. Reakcja alergiczna jest bardzo rzadka.

6. Pomaga kontrolować produkcję sebum. Olejek jojoba reguluje produkcję sebum, ponieważ cechuje go niezwykła zgodność i podobieństwo z naszą ochronną warstwą lipidową skóry. Kiedy jest stosowany skóra wysyła sygnał do włosów i mieszków potowych, że nie potrzebuje dodatkowego sebum do nawilżenia. Dzięki temu nie tworzy się na skórze tłusty film. Olej jojoba sprawdzi się w pielęgnacji cery wrażliwej, suchej i dojrzałej.

7. Pomaga w syntezie kolagenu. Przeciwutleniacze zawarte w oleju jojoba mogą pomóc organizmowi w produkcji kolagenu. Kolagen to białko, które znajduje się w skórze i stawach, a także w częściach ciała zbudowanych z chrząstki. Poziom kolagenu spada wraz z wiekiem. Jest to jeden z powodów, dla których owal twarzy zmienia się wraz z wiekiem.

8. Przyspiesza gojenie się ran. Badania pokazują, że olej jojoba pobudza komórki skóry do wiązania się ze sobą po urazie przez zadrapanie lub skaleczenie. Z tego powodu również przyczyna się do leczenia trądziku i blizn potrądzikowych. Te właściwości gojące można powiązać ze stężeniem naturalnej witaminy E w oleju jojoba.

9. Łagodzi egzemę, łuszczycę i inne schorzenia przy których występuje wysuszenie skóry. Olej jojoba ma właściwości przeciwzapalne i lecznicze. Miejscowe stosowanie łagodzi suchość, łuszczenie się, czy swędzenie skóry. Olejek jojoba może być szczególnie pomocny w złagodzeniu stanów zapalnych skóry u osób, które cierpią z powodu łuszczycy czy egzemy.

10. Pomaga łagodzić poparzenia słoneczne. Olejek jojoba jest popularnym składnikiem niektórych naturalnych produktów przeciwsłonecznych. Witamina E w połączeniu z innymi przeciwutleniaczami może pomóc chronić skórę przed poparzeniami słonecznymi. Olej jojoba nawilża, wspomaga gojenie, łagodząc objawy poparzeń słonecznych.

11. Wspomaga leczenie trądziku. Olejek jojoba ma właściwości łagodzące, przeciwzapalne, lecznicze, nawilżające, jest naturalnym środkiem przeciwbakteryjnym. Te właściwości sprawiają, że olej jojoba może pomóc uniknąć wyprysków, a także przyspieszyć gojenie zmian w łagodnej postaci trądziku.

12. Pomaga zredukować drobne zmarszczki. Stres oksydacyjny może być powiązany z pojawieniem się drobnych zmarszczek. Przeciwutleniająca siła oleju jojoba poprawia elastyczność skóry i może pomóc spowolnić oznaki starzenia.

13. Minimalizuje pojawianie się blizn. Od dawna olejki zawierające witaminę E są zalecane w leczeniu blizn. Naturalne właściwości gojące olejku jojoba w połączeniu z zawartością witaminy E mogą zminimalizować pojawianie się blizn i okazać się korzystne w procesie ich gojenia.

14. Do pielęgnacji włosów. Uważa się, olej jojoba zapobiega łamaniu się włosów i wzmacnia ich strukturę. Może pomóc w leczeniu łupieżu, suchej skóry głowy i łagodzić jej swędzenie. Olej można nakładać na włosy suche lub mokre, po około 30 minutach należy go zmyć łagodnym szamponem.

Aby olej jojoba przyniósł jak najwięcej korzyści w pielęgnacji skóry, ważne jest, aby szukać marek, które oferują tłoczony na zimno, organiczny olej jojoba. Tłoczenie na gorąco zmienia właściwości tłuszczów roślinnych na mniej korzystne. Efekty, jakie uzyskamy stosując olej jojoba zależą od jego jakości.

 

Żródła:

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/jojoba-oil-for-face#hypoallergenic

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl