Olej kokosowy – naturalny kosmetyk z rajskiego ogrodu
Olej kokosowy – naturalny kosmetyk z rajskiego ogrodu

Olej kokosowy – naturalny kosmetyk z rajskiego ogrodu

W języku malajskim palma kokosowa nazywana jest „ drzewem tysiąca zastosowań”, bo wszystkie jej części można wykorzystać, a owoce wspomagają leczenie wielu chorób. Pestka pozbawiona zewnętrznych części owocu to właściwy orzech kokosowy. Jego wewnętrzną ścianę wyściela gruba warstwa stałego bielma, które po wysuszeniu staje się koprą. Wnętrze nasienia wypełnia woda kokosowa, powszechnie nazywana mlekiem kokosowym.

Palmy kokosowe w stanie naturalnym rosną na wyspach Malezji, Indonezji i Filipin. Ponieważ orzech kokosowy zachowuje zdolność kiełkowania nawet po przebyciu wielu tysięcy kilometrów plantacje kokosa rozprzestrzeniły się w całej strefie międzyzwrotnikowej.

Produktem o wszechstronnym zastosowaniu, otrzymywanym z orzechów kokosowych jest olej.

Jaki olej kokosowy wybrać – rafinowany czy nierafinowany?

Olej kokosowy pozyskiwany jest z miąższu orzechów kokosowych, tłoczony na zimno, bez środków ekstrahujących. W sposób ekologiczny produkowany jest głównie w Ghanie. Proces produkcji wpływa na jego końcowy skład, a tym samym determinuje jego właściwości.

Olej z kokosa, w odróżnieniu od zdecydowanej większości tłuszczów roślinnych, w temperaturze pokojowej jest ciałem stałym i często nazywany jest masłem kokosowym. W czystej postaci jest białą, śliską masą o charakterystycznym kokosowym zapachu. W temperaturze powyżej 25 stopni C rozpuszcza się.

Stan skupienia oleju nie wpływa na jego jakość.

Do celów kosmetycznych zdecydowanie najlepiej wybrać olej kokosowy nierafinowany (to znaczy tłoczony na zimno) Extra Virgin.

Olej rafinowany produkuje się w wysokich temperaturach, przez co traci on wiele swoich cennych właściwości.

Na rynku są również oleje kokosowe zanieczyszczone smalcem, olejem palmowym, maja domieszki innych olejów, ponadto są przetwarzane w procesie ekstrakcji chemicznej przy pomocy ekstraktów rozpuszczalnikowych i odpadów chemicznych. Bywają też oleje poddane procesowi uwodorniania, wybielania i dezodoryzacji. Takich należy unikać.

Kupując olej kokosowy, należy sprawdzić, na etykiecie czy nie został on „uwodorniony częściowo” lub „uwodorniony całkowicie”. Producenci mają obowiązek zamieszczać taką adnotację.

Umieszczona na etykiecie informacja, że olej jest BIO, nie oznacza, że nie był poddawany obróbce termicznej.

Nie zawsze można łatwo odróżnić olej rafinowany od nierafinowanego, bo w słoiczku wyglądają podobnie – olej nierafinowany ma kolor biały i widoczne słoje, zaś olej rafinowany ma kolor bezbarwny lub też biały. Różni je smak, zapach oraz cena. Olej nierafinowany ma smak i piękny, delikatny zapach kokosa oraz znacznie wyższą cenę. Natomiast olej rafinowany pozbawiony jest smaku i zapachu, a jego cena jest około 2-3 razy niższa od nierafinowanego.

Olej kokosowy - naturalna odżywka do pielęgnacji włosów i skóry głowy

Olejowanie włosów to tradycja pochodząca z krajów azjatyckich i afrykańskich. Starohinduska sztuka leczenia – ajurweda, zaleca do pielęgnacji włosów wiele mieszanin olejowych opartych głównie na oleju kokosowym i sezamowym oraz ekstraktach ziołowych.

Wpływają one zarówno na kondycję włosa, jak i mieszków włosowych.

Olej kokosowy nakładamy na włosy w formie maski na przynajmniej 2 godziny przed umyciem. Zmniejsza on absorpcję wody przez włosy, co sprawia mniejsze puszenie się, wzmacnia włosy i zapobiega wypadaniu.

Maskę olejową należy zmyć pod prysznicem i umyć włosy szamponem.

Jedno z najnowszych badań dotyczących wpływu oleju kokosowego na stan włosów wskazuje, że po 16 tygodniach stosowania znacznie zmniejszyła się ich łamliwość.

Lepsza kondycja włosów po zastosowaniu oleju kokosowego wynika również z łatwiejszego ich rozczesywania, dzięki jego właściwościom odżywczym.

Olejowanie szczególnie zalecane jest przy włosach zniszczonych i przesuszonych. Trzeba jednak dodać, że wskazane jest szczególnie do włosów niskoporowatych.

Olej kokosowy, dzięki zawartości kwasów tłuszczowych pomaga również w zwalczaniu łupieżu.

Właściwości kosmetyczne oleju kokosowego

Skóra, oprócz zdolności wiązania wody posiada także właściwości barierowe. Płaszcz hydrolipidowy zatrzymuje wodę w głębszych warstwach skóry oraz stanowi barierę i zapobiega przenikaniu w jej głąb drobnoustrojów.

Odpowiednio kwaśne pH, na poziomie 4,5-6, sprzyja rozwojowi korzystnej mikroflory bakteryjnej. Kosmetyki używane do pielęgnacji skóry suchej powinny wspomagać zdolność skóry do hamowania nadmiernej utraty wody oraz wzmacniać bariery hydrolipidowe. Takie właśnie działanie ma olej kokosowy extra virgin.

Olej z kokosa dzięki wysokiej zawartości kwasu laurynowego (30%), który wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i antywirusowe, sprawia, że wspomaga leczenie różnych zakażeń. Dzięki tym właściwościom olej kokosowy jest pomocny przy zwalczaniu zmian trądzikowych i zmniejsza skłonność do trądziku.

Olej kokosowy jest bardzo dobrym składnikiem bazowym peelingu do ciała. Można go połączyć z cukrem, solą himalajską, albo dodać fusy z kawy. Świetnie usuwa martwy naskórek i pozostawia skórę delikatnie natłuszczoną i odżywioną. Po takim peelingu nie ma już potrzeby używania balsamu do ciała.

Jest nie tylko skuteczny, ale też łagodny i dobrze tolerowany.

Można go również używać, jako kosmetyku do demakijażu. Nałożony na zwilżony letnią wodą płatek kosmetyczny skutecznie usunie makijaż, a nawet upora się z wodoodpornym tuszem do rzęs.

Z powodzeniem można go stosować do pielęgnacji stóp. Pomoże w walce z nadmiernym rogowaceniem naskórka. Przyniesie ulgę wysuszonym i pękającym piętom.

Dobry do masażu, także dla dzieci

Olej kokosowy jest dobrym środkiem poślizgowym i doskonale sprawdza się przy masażu. Nie pozostawia na skórze uczucia tłustego filmu, działa odprężająco i ma przyjemny zapach.

Można go również użyć do masażu noworodków. Korzystnie wpływa na ich rozwój i łagodzi objawy stresu, który przejawia się pobudliwością, unikaniem dotyku czy zaciskaniem pięści.

Przyspiesza również gojenie ran u małych dzieci.

Może być stosowany z powodzeniem u niemowląt do podrażnionej pupy dziecka (na odparzenia pieluszkowe).

Połączenie właściwości nawilżających i antybakteryjnych sprawia, że olej kokosowy jest pomocny w dolegliwościach skórnych jak np. łupież, egzema czy trądzik.

Wmasowany w skórę głowy dziecka skutecznie usunie ciemieniuchę.

Po nałożeniu go na główkę dziecka, należy wykonać delikatny masaż i pozostawić na około 20 minut. Następnie spłukać olej letnią wodą i wyczesać pozostałości łuszczącej się skóry miękką szczotką.

Olej kokosowy wspomaga leczenie atopowego zapalenia skóry.

Doświadczenia kliniczne dowodzą, że olej kokosowy jest naturalnym preparatem w profilaktyce atopowego zapalenia skóry (AZS). Przeprowadzono badania na grupie dzieci o łagodnym bądź umiarkowanym nasileniu choroby. Nie podawano im żadnych antybiotyków doustnie ani nie stosowano zewnętrznych preparatów sterydowych oraz innych emolientów. W grupie dzieci, które zostały poddane terapii olejem kokosowym, zmiany skórne uległy znacznej poprawie.

Działanie fotoochronne

Wartość SPF (Sun Protecting Factor), dla czystego, nierafinowanego oleju kokosowego jest niewielka i wynosi około 8 SPF. Przeprowadzono badanie z wykorzystaniem sproszkowanych surowców roślinnych, które połączono z różnymi typami olejów, także z olejem kokosowym. Mieszanka sproszkowanej fioletowej marchwi i aloesu w oleju kokosowym stanowiła najlepszy preparat ochronny(48% skuteczności).

Takie połączenia w przyszłości mogą być alternatywą dla preparatów zawierających chemiczne filtry chroniące przed promieniowaniem.

Utrudnieniem dla ich naturalnych zamienników jest jednak niski SPF. Konieczne są dalsze badania w tym zakresie w celu poszukiwania optymalnych połączeń surowców naturalnych oraz nośników, aby osiągnąć odpowiedni efekt fotoochronny.

Obecnie dodatek oleju kokosowego może poprawić właściwości nawilżające produktu do opalania, ale sam olej nie stanowi skutecznej ochrony przed szkodliwym promieniowaniem UV.

Natomiast działa kojąco na poparzenia słoneczne.

Wspomaga utrzymanie higieny jamy ustnej

W dentystyce azjatyckiej olej kokosowy uważany jest za skuteczny środek w profilaktyce próchnicy zębów. Może być stosowany jako płyn do płukania jamy ustnej, a ponieważ posiada właściwości antybakteryjne, przy regularnym stosowaniu poprawia zdrowie zębów, likwiduje nieświeży oddech i eliminuje krwawienia dziąseł.

Jak przechowywać olej z kokosa?

Olej kokosowy nie musi być przechowywany w lodówce, ale słoik powinien być dokładnie zakręcony i stać w chłodnym miejscu (w temperaturze poniżej 24 stopni C) i ciemnym, np. w kuchennej szafce.

Właściwe przechowywanie przedłuża jego przydatność do użycia nawet do 2 lat.

W badaniach porównujących tempo utleniania się różnych olejów najtrwalszy okazał się organiczny, niearomatyzowany olej kokosowy z pierwszego tłoczenia. Wyprzedził pod tym względem olej rzepakowy, lniany, oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Jest najbardziej stabilnym olejem pochodzenia roślinnego ze względu na stosunkowo niską zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli szybko się utleniających. Jest odporny na proces jełczenia, to znaczy psucia się pod wpływem działania tlenu.

Olej kokosowy bardzo często stanowi dodatek do gotowych kosmetyków.W przemyśle kosmetycznym używa się go do produkcji luksusowych mydeł. Zapewnia kosmetykom myjącym twardość i zdolność tworzenia gęstej piany.  Jest używany do produkcji kosmetyków kąpielowych, kremów i balsamów do ciała. Jest stosowany jako tłuszcz bazowy w balsamach i odżywkach do włosów.W kosmetykach pełni funkcję emolientu, składnika, który zmiękcza i nawilża skórę lub włosy.

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl