Rakija i wino – tradycyjne bułgarskie alkohole
Rakija i wino – tradycyjne bułgarskie alkohole

Rakija i wino – tradycyjne bułgarskie alkohole

Rakija – narodowy bułgarski trunek

Rakija to wódka znana na całych Bałkanach, ale bułgarska jest podobno najlepsza. Najczęściej robi się ją z winogron (grozdova rakija) i śliwek węgierek (slivova rakija).

Na 10 litrów wódki potrzeba 100 kilogramów dojrzałych owoców. Zgodnie z tradycyjną recepturą owoce wkłada się do beczki z drzewa morwowego, przykrywa płótnem i odstawia do fermentacji. Zawartość trzeba codziennie mieszać i obserwować.

Gdy na wierzchu pojawi się skorupa ze sfermentowanego miąższu, buzujący pod nią płyn zlewa się do dużego miedzianego kotła z rurkami, kranikami oraz chłodnicą. Destylacje powtarza się zwykle dwa lub trzy razy, ponieważ trunek musi być dokładnie oczyszczony.

W końcowym etapie wódkę rozlewa się do dębowych beczek. Aby osiągnęła odpowiedni smak, moc, zapach, klarowność i kolor, musi dojrzewać przynajmniej pół roku. Im jest starsza tym lepsza.

Rakiję robi się w Bułgarii także z moreli, fig, pigwy, wiśni, brzoskwiń, gruszek, jabłek, morwy, derenia. Może być produkowana z jednego rodzaju owoców, albo z ich mieszanki.

W domowej produkcji często wzbogaca się wódkę ziołami: szałwią, melisą, majerankiem, lawendą, tymiankiem, rozmarynem, anyżem. Niekiedy dodaje się miód, orzechy włoskie, jałowiec.

W każdym regionie rakija smakuje inaczej, bo inny jest czas dojrzewania owoców, różne są proporcje dodawanych ziół, a mistrzowie maja własne patenty na wzbogacenie smaku.

Według bułgarskiej medycyny ludowej rakija pomaga w leczeniu m.in. niestrawności, reumatyzmu, przeziębienia.

Kupna rakija ma zazwyczaj 40% alkoholu, pędzona domowym sposobem zwykle powyżej 50%.

 

Bułgarskie wina

Warunki geograficzne a uprawa winorośli w Bułgarii

Bułgarskie gleby i klimat stwarzają doskonałe warunki do zakładania winnic i produkcji wina. Kraj ma różnorodne krainy geograficzne, z warunkami sprzyjającymi uprawie winorośli, z rzekami i wzgórzami stopniowo opadającymi w kierunku obszarów przybrzeżnych, a także równinami i nizinami otoczonymi pasmami górskimi.

Klimat Bułgarii jest umiarkowany ciepły, kontynentalny, suchy, nad morzem podzwrotnikowy, wilgotniejszy. Średnia roczna temperatura dla kraju wynosi + 14,7 ° C, natomiast średnia temperatura od kwietnia do września to + 23 ° C. Roczne nasłonecznienie w kraju wynosi od 2200 do 2500 godzin. Klimat wokół Morza Czarnego jest morski, podczas gdy regiony położone na wysokości 1900-2000 m n.p.m. mają klimat górski.

Gleby są odpowiednie pod winnice, sprzyjają dobremu dojrzewaniu winogron i produkcji wysokiej jakości win czerwonych i białych.

Klimat, położenie i ukształtowanie powierzchni stwarzają doskonałe warunki do uprawy zarówno lokalnych, jak i międzynarodowych odmian winogron.  

Terytorium Bułgarii jest podzielone na pięć głównych regionów winiarskich, różniących się warunkami glebowymi i klimatycznymi. Regiony te to Równina Dunajska (Północna Bułgaria), Region Morza Czarnego (Wschodnia Bułgaria), Dolina Róż (Sub-Bałkany), Nizina Tracka (Południowa Bułgaria) i Dolina Strumy (południowo-zachodnia Bułgaria). Wszystkie te regiony posiadają mikroklimat odpowiedni do uprawy winorośli i produkcji różnych rodzajów wina.

Równina Dunaju (Północna Bułgaria) to region winiarski obejmujący 49 różnych mikroobszarów i regionów. Charakteryzuje się łagodnym klimatem kontynentalnym. Jego główne cechy to ciepłe lata i duża liczba słonecznych dni, a także bardzo mroźne zimy. Region obejmuje środkową i zachodnią część równiny Dunaju, północny brzeg Dunaju i przyległe regiony. Najbardziej typowymi odmianami winogron w regionie są Chardonnay, Aligote, Muscat Ottonel, Muscat i Riesling. Czerwone odmiany w tym regionie reprezentowane są głównie przez Merlot, Cabernet Sauvignon, Pamid i Gamza. W regionie Dunaju produkuje się wysokiej jakości wina białe, musujące (według technologii klasycznej) oraz gatunkowe wina czerwone, które charakteryzują się owocowym aromatem i świeżym posmakiem.

Region Morza Czarnego (Wschodnia Bułgaria) Region obejmuje 32 mikroregiony wzdłuż wybrzeża i region Ludogorie, obejmujący 30% winnic kraju. Regiony winiarskie to okolice miast: Warna, Burgas, Pomorie, Dobricz, Silistra, Szumen, Targovishte. Klimat jest morski i charakteryzuje się ciepłymi latami i łagodnymi zimami. Jesień w regionie Morza Czarnego jest ciepła, sucha i długa. Sprzyja to dużej zawartości cukru w owocach, które są surowcem do produkcji białych półwytrawnych win. Uprawa 53% białych winogron koncentruje się właśnie w tym regionie, a najważniejsze odmiany to Dimyat, Muscat, Ottonel, Rkatsiteli, Traminer, Riesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Aligote. Odmiany czerwonych winogron reprezentowane są głównie przez Pamid, Merlot i Cabernet Sauvignon. Region winiarski Morza Czarnego charakteryzuje się produkcją jednych z najlepszych bułgarskich win wytrawnych i półwytrawnych, które łączą przyjemny owocowy aromat, bogaty smak i świeżość.

Rose Valley (Przedgórze Bałkanów) obejmuje 13 mikroregionów. Leży na północ od Starej Płaniny i obejmuje dwie doliny rzeczne: od rzeki Tundzha na wschodzie i Strumy na zachodzie. Główne regiony winiarskie to Sliven, Moskovets, Karnobat, Karlozha, Hissarya, Shivachevo, Yambol i Sungulare. Warunki klimatyczne i glebowe są tutaj szczególnie korzystne do zakładania winnic i produkcji win wysokiej jakości. Przykładem jest Dolina Róż, która nie jest największym regionem Bułgarii, ale produkuje się tam jedne z win najwyższej jakości. Główne odmiany winorośli w regionie to: Merlot, Cabernet Sauvignon, Riesling, Red Muscat i Rkatsiteli. Region znany jest głównie z produkcji win białych wytrawnych i półwytrawnych, rzadziej czerwonych.  Wina charakteryzują się przyjemną owocową nutą, świeżością i harmonijnym smakiem. Produkowane z lokalnego szczepu Red Muscat należą do najlepszych bułgarskich win białych. Są wyjątkowo bogate w owocowe aromaty i mają delikatny, niezapomniany posmak.

Nizina Tracka (Południowa Bułgaria) ma łagodny klimat kontynentalny ze stałymi opadami deszczu przez cały okres dojrzewania winogron. Obejmuje 39 mikroregionów, reprezentujących 60% odmian winogron czerwonych w kraju. Region obejmuje środkową część Niziny Trackiej i część góry Sakar. Na Nizinie Trackiej leży wiele ośrodków winiarskich, takich jak Stara Zagora, Nova Zagora, Parvomay, Chirpan, Korten, Harmanli, Svilengrad, Ivaylovgrad, Lyubimets, Asenovgrad. Większość odmian czerwonych winogron w kraju znajduje się właśnie w tym regionie, a mianowicie Merlot, Pamid, Syrah, Cabernet Sauvignon, Mavrud, Red Muscat, Ruby. Warunki klimatyczne z silnymi podmuchami północnego wiatru sprzyjają produkcji bogatych i zapadających w pamięć odmian win czerwonych, takich jak Cabernet Sauvignon, Mavrud, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot. Miejscowości: Asenovgrad, Perushtitsa, Brestovitsa, Brezovo, Karabunar i Septemvri to poważne ośrodki winiarskie z produkcją Mavrud i Pamid. Białe odmiany winogron to głównie Sauvignon Blanc, Chardonnay, Traminer i Muscat.

Region Doliny Strumy (Południowo-zachodnia Bułgaria) jest niewielki i obejmuje tylko 10 mikroregionów, ale panują tu bardzo specyficzne warunki klimatyczne, zbliżone do klimatu regionów śródziemnomorskich. Główne ośrodki to Petrich, Sandanski, Melnik i Blagoevgrad. Wpływ klimatu śródziemnomorskiego, ekstremalnie wysokich temperatur i stosunkowo suchych gleb, sprzyja uprawie głównie winnic wysokiej jakości. Podstawowe odmiany winorośli w tym regionie to lokalny Melnik (winorośl Shiroka Melnishka), Merlot i Cabernet Sauvignon. W regionie obecny jest również Cabernet Franc.

Wina z tego regionu charakteryzują się ciepłymi południowymi tonami, łagodnym i bogatym aromatem, przyjemnymi niuansami smakowymi.

Odmiany winorośli uprawiane w Bułgarii

Według Instytutu Winiarstwa i Enologii w Pleven w Bułgarii istnieje około 200 różnych odmian winorośli.

Odmiany czerwonych winogron dominują i stanowią około 63% uprawianych winorośli na terytorium Bułgarii, podczas gdy białe odmiany stanowią około 30%, a deserowe około 6%.

W ostatnich latach w Bułgarii powstały nieduże winnice, a przy nich małe winiarnie. Główne odmiany winorośli tam uprawianych to znane na całym świecie Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon i Pinot Noir, a także tradycyjna lokalna odmiana Mavrud.

Lokalne odmiany winorośli

Lokalne bułgarskie odmiany białych winogron to: Dimyat, Vratsa Muscat, Red Muscat, Keratsuda, Varna Muscat (Dimyat i Riesling), Orpheus (Red Muscat i Pinot Noir), Gergana (Dimyat i Muscat Otonel), Sungular Muscat i Red Mushroom ) i (Dimyat i Sauvignon Blanc).

Lokalne bułgarskie odmiany czerwonych winogron to: Mavrud, Pamid, Gamza, Ruen, Melnik, Shefka, Rubin (Nebiolo i Sira), Thracian Glory (Mavrud i Pamid), Bouquet (Mavrud i Pinot Noir) oraz Evmolpia (Mavrud i Merlot).

Tradycyjne bułgarskie odmiany, które są najpopularniejsze i najważniejsze to Gamza, Mavrud, Melnik, Ruen, Rubin, Pamid, Dimyat i Cherven Misket.

Gamza:

Gamza to bardzo stara i dobrze znana w Bułgarii endemiczna odmiana winorośli, często kojarzona z Kadarką. Od czasów starożytnych uprawiana jest głównie w północnych częściach kraju i do niedawna była używana za główną odmianę do produkcji win czerwonych z północnej Bułgarii. Gamza jest uprawiana głównie w regionach miast: Pleven, Vidin, Novo Selo, Suhindol i Kramolin.

Wina mają jasny rubinowy kolor, przyjemne taniny, aromat wiśni, jeżyn i egzotycznych przypraw, są świeże i mają lekką strukturę.

Mavrud:

Lokalna odmiana winorośli Mavrud występuje głównie w południowej części kraju, zwłaszcza w regionach bułgarskich miast: Chirpan, Płowdiw, Stara i Nowa Zagora, Asenovgrad i Pazardżik. Od czasów starożytnych Mavrud jest odmianą szeroko rozpowszechnioną tylko w Bułgarii. Uważana jest za najcenniejszą w kraju do produkcji win czerwonych.

Wina mają głęboką rubinową barwę, lekkie taniny, posmak jeżyn, przyjemny aromat i świeżość.

Po leżakowaniu w dębowych beczkach wino ma głęboki, harmonijny i delikatny posmak oraz złożony, ale mocny aromat.

Melnik:

Jest to lokalna odmiana, która rośnie tylko w Bułgarii. Nazwa pochodzi od miasta Melnik, w rejonie którego była przez długi czas uprawiana. Obecnie koncentruje się w gminie Blagoevgrad, głównie w regionach wokół wsi Vinogradets, Harsovo, Kapatovo, Marikostinovo, a także w miastach Melnik, Petrich i Sandanski.

Uprawa najlepiej udaje się w regionie Melnik, który charakteryzuje się wczesną wiosną, długą i ciepłą jesienią, stosunkowo ciepłymi i łagodnymi zimami, upalnymi latami i wysokimi temperaturami w okresie wzrostu. Odmiana wrażliwa na niskie temperatury zimowe.

Młode wina mają dominujący aromat wiśni, intensywną wiśniowa barwę, typowy ostro-kwaśny smak i odpowiednią gęstość.

Dojrzałe wina posiadają lekką pikantność, świeżość, złożone i bogate aromaty.

Wina te dobrze dojrzewają w dębowych beczkach.

Ruen:

Rouen to odmiana uprawiana od 1964 roku jedynie w regionie Strumica w małych gospodarstwach. Jest to mało znana odmiana, ponieważ większość winnic, w których była uprawiana, została wykarczowana na początku reżimu komunistycznego w Bułgarii. Powróciła do łask, gdy międzynarodowi winiarze zaczęli produkować z niej wina wysokiej jakości. Rouen to odmiana uznawana za połączenie Cabernet Sauvignon i Melnik, a produkowane z niej wino uważane jest za najlepsze, po okresie dojrzewania w dębowych beczkach.

Wina doskonale nadają się do leżakowania i mają delikatny południowy aromat.

Rubin:

Odmiana winorośli Rubin została rozpowszechniona od 1961 roku, a powstała w 1944 roku w Instytucie Winiarstwa i Enologii w Pleven. Jest krzyżówką Syrah i Nebiolo.

Wino ma wyjątkowy aromat, intensywny rubinowy kolor, dojrzewa i zyskuje na smaku z upływem czasu.

Odmiana przeznaczona do produkcji wysokiej jakości win stołowych i deserowych.

Pamid:

Pamida uważana jest za jedną z najstarszych lokalnych odmian winorośli w kraju, którą uprawiano od czasów Traków. Winnice koncentrują się głównie w południowej Bułgarii, a obecnie uprawia się ją również w Turcji, byłej Jugosławii, Grecji, Rumunii, Albanii i na Węgrzech, chociaż nie jest już tak rozpowszechniona w Bułgarii jak dawniej.

Te wina są najlepsze młode, lekkie, czerwone, stołowe do spożycia masowego. Nie nadają się do leżakowania.

Palić:

Dimyat koncentruje się głównie w regionie winiarskim wokół Morza Czarnego, uważa się, że najlepsze winogrona tej odmiany zbierane są w regionie Warny. Rośnie również w regionach miast od Exinovgradu po Warnę, Starą Zagorę i Szumen.

Odmiana przeznaczona głównie do produkcji wysokiej jakości surowca do destylacji koniaku oraz białych win stołowych.

Czerwony Muscat:

Ta stara lokalna odmiana koncentruje się głównie w Dolinie Subbałkańskiej i Srednej Górze, szczególnie w regionach Brezovo i Karlovo, a także w dolinie Sungurlar. Czerwony Muscat uprawiany jest także w rejonie miast: Vratsa, Sliven, Yambol, Stara Zagora.

Wina mają słomkowo-żółty kolor, dobry muszkatowy posmak, są harmonijne.

Międzynarodowe odmiany winorośli

Oprócz opisanych powyżej lokalnych odmian win, istnieje wiele międzynarodowych odmian winorośli, które są uprawiane w kraju i mają ogromne znaczenie dla produkcji wina w Bułgarii.

Najpopularniejsze odmiany białych winogron pochodzenia międzynarodowego w Bułgarii to: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Grenache Blanc, Juni Blanc, Muscat Otonel, Aligote, Traminer, Rkatsiteli, Shenin Blanc, Vionio, Pinot Gris, Kokorko, Riesling, Silvaner i Fetskaya Alba.

Najpopularniejsze odmiany czerwonych winogron pochodzenia międzynarodowego to: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Franc, Sangiovese, Tempranillo, Grenache, Syrah, Game, Senzo, Seperavi i Zarcin.

 

Źródło:

https://bulgarianwinecompany.com/about-bulgarian-wines/?lang=bg

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl