Hydrolat lawendowy - odkryj jego dobroczynne właściwości dla Twojej skóry!
Hydrolat lawendowy - odkryj jego dobroczynne właściwości dla Twojej skóry!

Lawenda, bardzo popularna w fitoterapii i aromaterapii, znana jest ze swoich właściwości uspokajających, relaksujących i kojących.

Olejek lawendowy, to bez wątpienia najbardziej znany i najczęściej stosowany olejek eteryczny. Delikatny hydrolat lawendowy, również oferuje wspaniałe korzyści dla skóry.

Jakie są właściwości hydrolatu z lawendy? Do jakiego rodzaju cery jest polecany? Jak go stosować, żeby zapewnić skórze jak najwięcej korzyści?

Hydrolat lawendowy otrzymuje się przez destylację z parą wodną kwitnących wierzchołków lawendy lekarskiej.

Destylacja to proces, w wyniku, którego otrzymujemy olejki eteryczne i wodę kwiatową. Podczas destylacji gorąca para wodna uwalnia aromatyczne cząsteczki roślin, które po schłodzeniu ponownie stają się płynne. Powstają dwie fazy:

olej, który nie miesza się z wodą - to olejek eteryczny z lawendy

faza wodna - to hydrolat lawendowy

Hydrolat zawiera niewielka ilość cząsteczek aromatycznych (od 200 do 750 mg/l) takich jak: linalol, octan linalilu, geraniol, lawandulol, kumarynę, którym zawdzięcza swoje właściwości.

W przeciwieństwie do olejków eterycznych, które są bardzo silnymi składnikami aktywnymi, hydrolaty są delikatne i nie ma przeciwwskazań do ich stosowania. Mogą z nich korzystać kobiety w ciąży lub karmiące piersią, podobnie jak dzieci.

Organiczny hydrolat lawendowy Alteya Organics, powstaje podczas destylacji parowej z roślin uprawianych ekologicznie w Bułgarii. Chociaż, bezkresne lawendowe pola kojarzą nam się z Prowansją, to najlepsze warunki do uprawy lawenda znalazła właśnie w Bułgarii. Rodzaj gleby, klimat, ilość słonecznych dni podczas wegetacji, decydują o jakości surowców roślinnych. Certyfikowana, organiczna woda lawendowa, bez zbędnych dodatków zachowuje biodynamiczną energię lawendy.

Ma charakterystyczny dla rośliny zapach. Jej pH jest lekko kwaśne i zbliżone do pH naszej skóry, tj. około 5,5.

Jakie są zalety tego hydrolatu?

Działa ściągająco, jest doskonałym tonikiem rewitalizującym dla każdego rodzaju skóry.

Ma działanie oczyszczające, jest szczególnie polecany do cery tłustej, skłonnej do trądziku i niedoskonałości. Normalizuje produkcję sebum.

Odświeżający i kojący hydrolat pomaga złagodzić podrażnioną, rozgrzana słońcem skórę. Uspokaja miejsca po ugryzieniach owadów.

Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.

Ma właściwości relaksujące i uspokajające. Zastosowany na poduszkę ułatwia zasypianie.

Szczególnie polecany jest jednak w przypadku cery problematycznej, ze skłonnością do powstawania niedoskonałości, tłustej i mieszanej.

Dlatego stosowanie organicznego hydrolatu z lawendy jest zalecane zwłaszcza osobom ze skórą:

tłustą

trądzikową lub skłonną do wyprysków

wrażliwą

mieszaną, normalną

Jak stosować hydrolat lawendowy?

  Hydrolat stanowi doskonałe uzupełnienie pielęgnacji twarzy.  Dzięki lekko kwaśnemu pH przywraca równowagę kwasowo-zasadową skóry. Wystarcz spryskać nim twarz po oczyszczeniu, ale przed nałożeniem kremu czy serum.

  W toniku

Kojący, odświeżający i ściągający hydrolat lawendowy jest tradycyjnie stosowany, jako tonik. Rano woda kwiatowa rozbudza naskórek. Latem, w ciągu dnia, uspokaja rozgrzaną słońcem skórę. Dzięki swojemu, kwiatowemu zapachowi jest również bardzo dobrym środkiem rozluźniającym. Relaksuje i sprzyja dobremu samopoczuciu.

Tonik możesz przygotować łącząc kilka ulubionych hydrolatów, dopasowanych do potrzeb Twojej skóry. Mogą to być hydrolaty z kwiatów róży, rumianku lub kocanki. Rozpyl hydrolat lub tonik na oczyszczoną skórę twarzy i nałóż swój ulubiony kosmetyk. Jeśli stosujesz serum lub olejek do twarzy, nakładane na jeszcze wilgotną skórę lepiej się wchłoną.

  W parówce na twarz

W przypadku cery tłustej lawendowy hydrolat może posłużyć do zrobienia kąpieli parowej na twarz. Para wodna otwiera pory skóry, przenosi cząsteczki aromatyczne zawarte w hydrozolu i dogłębnie oczyszcza naskórek. Dodatkowo ten zabieg na twarz daje przyjemną chwilę relaksu.

Jak przygotować parówkę na twarz

- Podgrzej trochę wody.

- Wlej gorącą, ale niewrzącą wodę do miski, a następnie dodaj dwie łyżki hydrolatu z kwiatów lawendy

- Pochyl twarz nad miską, tak żeby odczuwać przyjemne ciepło, ale nie pieczenie. Nakryj głowę ręcznikiem, żeby zapobiec ucieczce pary. Zamknij oczy. Ciesz się tą kojącą chwilą przez 5 do 10 minut.

- Nastaw minutnik na określony czas.

Gdy pory rozszerzą się możesz nałożyć maseczkę z glinki, aby oczyścić skórę i przywrócić czystą i promienna cerę.

Nałożone po parówce na twarz kosmetyki lepiej się wchłoną.

Jeśli masz bardzo wrażliwą lub delikatną skórę z tendencją do trądziku różowatego, parówka na twarz nie jest wskazana ze względu na ciepło, które może nasilić rozszerzenie naczyń. Z kąpieli parowych nie powinny również korzystać osoby ze skórą atopową, alergiczną i skłonna do podrażnień. Przeciwwskazaniem do tych zabiegów są także stany zapalne, opryszczka, miażdżyca, jaskra czy nadciśnienie.

                           

Ekologiczny hydrolat lawendowy     

                                             Organiczny hydrolat z bułgarskiej lawendy 120 ml Alteya Organics

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl