Bułgarskie Święto Trifon Zarezan
Bułgarskie Święto Trifon Zarezan

Pierwszego lutego bułgarski kościół prawosławny wspomina świętego męczennika Trifona, zwanego przez lud Zarezan, ponieważ obchodzony jest na początku wiosennego sezonu, kiedy zaczyna się przycinanie winorośli w winnicach. Odrodzenie po zimie witane jest kilkoma uroczystymi świętami, wśród których obchodzony jest dzień   Trifona  Zarezana. Chociaż wspomnienie świętego przypada 1 lutego, zwyczajowo winorośl przycina się dopiero 14 lutego. To bułgarskie święto hodowców winorośli i winiarzy. Głównym obrzędem tego dnia jest symboliczne przycinanie winorośli. Zwykle czynność ta jest przypisana mężczyznom, ale zdarza się w niektórych częściach  Bułgarii, że wykonują ją kobiety, dziewczęta, kawalerowie lub małżonkowie. Rano po nabożeństwie mężczyźni zbierają się w grupy i udają się na pole. W winnicach rolnicy zwróceni twarzą w kierunku wschodzącego słońca robią znak krzyża, przycinają kilka gałązek jednej lub trzech winorośli rosnącej pośrodku lub na krańcach winnicy, zalewają korzenie rosnącej rośliny i wyciętą cześć winem. Winorośl kropi się święconą wodą. Po przycięciu pojedynczych gałązek winorośli, na polu wśród winnych krzewów przygotowuje się stół zastawiony świątecznym jedzeniem. Odcięte kawałki pędów zanurzane są w butelkach wina, zwinięte na kształt korony i nałożone na czapki lub przerzucone przez ramiona właścicieli winnic. Jest to wieniec Trifona, który przynosi się do domu i kładzie przed ikoną. Dzięki swojej symbolice, ceremoniałowi wśród winnic, święto Trifona Zarezana emanuje radością ludzi z wiosennego odradzania się natury, spodziewanym urodzajem w winnicach i oczekiwaniem na pełne beczki wina. Na zdrowie przez cały rok!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl